Video player inladen...

Autohandelaars: ze zijn met veel minder maar hebben een grotere garage

Er zijn steeds minder autohandelaars in ons land. Dat blijkt uit cijfers van Traxio, de federatie voor autohandel. In twintig jaar tijd is het aantal garagehouders gedaald van bijna 6.000 tot nog zo'n 1.800. Heel wat autohandelaars hebben het financieel moeilijk en om rendabel te blijven groeperen ze zich steeds vaker in een groter bedrijf.

Koning Filip opent vandaag het 96e autosalon, de tweejaarlijkse hoogmis voor iedereen die wat met auto's of motoren heeft. Het is meteen ook een bijzondere periode voor de autoverkopers, want het autosalon is voor heel wat van hen bepalend voor de verkoopcijfers.

En die verkoopscijfers worden steeds vaker met argusogen gevolgd want heel wat garagehouders hebben het almaar moeilijker om het hoofd boven water te houden. "Het is een heel kapitaalintensieve sector", zegt  Philippe Decrock van Traxio. "Je moet heel wat investeren om aan bepaalde standaarden te voldoen."

"De laatste jaren zien we dan ook een verschuiving naar steeds grotere autohandelbedrijven.  Er zijn nog familiebedrijven, maar steeds meer autohandelaren gaan samenwerken met grote financiële spelers om een grootschalig en meer rendabel bedrijf op te bouwen.

"Garagehouders proberen op die manier ook hun actieradius uit te breiden en niet meer alleen een garage te zijn maar ook een echte mobiliteitsprovider", besluit Decrock. "Denk dan bijvoorbeeld aan het aanbieden van een systeem van autodelen."

Meest gelezen