FRED DUFOUR

Britse minister vraagt Europese leiders om "brexit-stilte" te doorbreken

De Britse minister van Financiën Philip Hammond wil dat de Europese leiders "de stilte" doorbreken over de relaties die de Europese Unie na de brexit met Groot-Brittannië wil onderhouden.  

"Ik ken de veelgehoorde klacht vanuit Brussel dat Groot-Brittannië nog niet weet wat voor relatie het wil, maar in Londen hebben velen het gevoel dat we nog weinig of geen signalen hebben gekregen over de toekomstige relaties die de 27 EU-lidstaten met Groot-Brittannië willen hebben", zo verklaarde Hammond op een economische conferentie van de krant Die Welt in de Duitse hoofdstad.

Volgens Hammond steekt die "relatieve stilte" van de Europese Unie af tegen "het enthousiasme" bij "sommige derde landen" om een handelsdeal met Londen te sluiten. Hij waarschuwde zijn toehoorders dat brexit een aangelegenheid is die niet enkel door Britse politici en kiezers moet worden aangepakt. Een duidelijkere Europese visie op een "wederzijds voordelig partnerschap" zou over het Kanaal "een weerklank hebben bij de Britse bevolking wanneer ze hun opties voor de toekomst overwegen", voegde de minister toe.

Hammond en zijn collega voor de brexit, David Davis, voeren deze week een charmeoffensief in Duitsland. In een bijdrage in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung herhaalden ze hun pleidooi voor een speciale, op maat gemaakte relatie die de economische samenwerking tussen Londen en het vasteland maximaliseert en de handel zo rimpelloos mogelijk houdt. Ze hameren er opnieuw op dat de Britse regering meer ambieert dan de bestaande samenwerkingsvormen van de Europese Unie met derde landen. Ze ijveren voor een economische partnerschap dat zowel goederen als diensten omvat, en meer in het bijzonder financiële diensten.

De Europese Commissie wijst er echter op dat de Britse regering met haar rode lijnen (geen deel uitmaken van de douane-unie of interne markt, geen vrij verkeer van personen, geen rechtspraak van het Europese Hof van Justitie,...) zelf de opties heeft beperkt. Een vrijhandelsakkoord naar het beeld van de deal met Canada, zonder financiële diensten, is volgens haar de meest realistische optie. De Commissie hoedt zich ook voor een relatie waarin Londen de lusten van het lidmaatschap zou kunnen behouden en de lasten zou afschudden. Het is een mening die wordt gedeeld door alle lidstaten, niet in het minst Duitsland.

Meest gelezen