Communicatieadviseur: "Francken is authentiek en heeft charisma"

Politici hebben het moeilijk met de communicatie van Theo Francken. Het is te horen bij zowel oppositie als meerderheid. Premier Charles Michel wil morgen praten met de staatsecretaris over zijn stijl. "Maar je kunt er niet om heen", zegt communicatieadviseur Peter Van Rompaey in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Francken weet als een van de weinige politici minder hoog opgeleiden authentiek toe te spreken."

De communicatiestijl van Francken kwam meermaals ter sprake bij het Kamerdebat over de Soedan-crisis. Peter Van Rompaey kon er niet naast luisteren. "Het was de kern van alle kritiek. Er is duidelijk grote ergernis, bij vrijwel alle partijen. En dat op een dag waarop te lezen viel dat The New York Times Francken "the flemish Trump" noemde". 

Verbale versterkers

Van Rompaey begeleidt en adviseert mensen bij spreken en presenteren voor een publiek. Hij herkent bij Francken allerlei technieken. "Hij spreekt eenvoudig. Hij gebruikt veel korte, nevengeschikte zinnen. Verbale versterkers zijn er bij elke uitleg. Een probleem is bij hem meestal "een groot probleem". Hij is er in geslaagd een stijl te vinden die aanslaat bij minder hoog opgeleide mensen. En dit bedoel ik helemaal niet negatief. Het grootste deel van de bevolking behoort nu eenmaal niet tot de hoger opgeleiden."

Politiek nieuwe stijl?

Met Trump heeft Francken ook het dagelijks gebruik van sociale media gemeen. Peter Van Rompaey: "Beiden weten dat vooral Twitter zich leent voor alles wat grofgebekt is. Met 140 eenvoudige tekens kun je een lawine aan content creëren. Elk van zijn tweets bereikt effect. En net het effect dat hij wil. Ook dat heeft hij gemeen met Trump." 

Of dit politiek nieuwe stijl is, daar is Van Rompaey niet zo zeker van. "In het verleden hebben veel grote redenaars de kunst en het nut van het gewone, dagelijkse taalgebruik ingezien. Winston Churchill is een van de beste voorbeelden. De meeste politici zijn hogeropgeleid en hanteren de taal van hoger opgeleiden. Hun poging om eenvoudig te spreken mislukt vaak omdat ze niet authentiek is. Bijgevolg zijn ze niet geloofwaardig. Francken lijkt daarin wel te slagen. Hij is uitgesproken en heeft charisma."

Meest gelezen