Ook Caraïbische Zee heeft haar bootvluchtelingen: Venezolanen op weg naar Curaçao verdronken en vermist

De diepe crisis in Venezuela treft ook het Nederlandse eiland Curaçao. Al maandenlang landen er gammele bootjes met economische vluchtelingen op de stranden. Vorig jaar werden 351 bootvluchtelingen onderschept. Het nieuwe jaar is meteen met een tragische overtocht gestart: vier mensen zijn verdronken, en zo'n 30 anderen als vermist opgegeven.

Gisteren werden de lichamen van twee mannen en twee vrouwen, vermoedelijk twintigers, ontdekt door de kustwacht (foto bovenaan: Twitter/DiarioLasAmericas). Ook de boot waarmee ze van Venezuela onderweg waren naar Curaçao is later teruggevonden, in tweeën gebroken. Hij moet door slecht weer en hoge golven tegen de rotsen zijn geslagen en onmiddellijk vergaan.

De kustwacht ging er meteen van uit dat er meer mensen aan boord moeten hebben gezeten, want het type boot dat werd aangetroffen, vervoert normaal gezien een dertigtal inzittenden. Volgens de Venezolaanse krant El Nacional zijn intussen inderdaad zeker 28 personen als vermist opgegeven. Ze waren dinsdagavond aan boord vertrokken vanuit het kustplaatsje San José de la Costa.

Er zouden in dezelfde nacht ook mensen levend aan land zijn gekomen, maar mogelijk zaten die in een andere boot die niet is vergaan.

Topje van de ijsberg

Curaçao wordt al maandenlang geconfronteerd met Venezolanen die de ellende in eigen land ontvluchten. De economie in het olierijke Venezuela is ingestort en de bevolking lijdt onder nijpende tekorten aan levensmiddelen en medicijnen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Slechts 70 kilometer scheiden de kust van Venezuela en Curaçao. Vrijwel elke week vertrekken grote groepen Venezolanen het land. Het zijn meestal jonge mensen uit de noordelijke provincies die werk hopen te vinden op Curaçao of Aruba.

Voor de illegale oversteek betalen ze 100 dollar per persoon, voor hen een hoge prijs. Vorig jaar werden op Curaçao 351 bootvluchtelingen onderschept, maar dat is volgens de kustwacht maar het topje van de ijsberg.

De autoriteiten van Curaçao, Aruba en Bonaire, de zogenoemde ABC-eilanden, maken zich zorgen over de komst van de bootvluchtelingen uit Venezuela. Ze overleggen al enige tijd over een crisisplan voor mochten er ineens veel meer migranten komen.   

Spanningen tussen Venezuela en de ABC-eilanden

De dodelijke schipbreuk komt kort nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro de grenzen met de ABC-eilanden had dichtgegooid. Hij zegt dat er op grote schaal goederen vanuit Venezuela naar de eilanden worden gesmokkeld. "Door deze criminaliteit verdwijnen strategische goederen die de diensten voor ons volk en de kwaliteit van het leven in Venezuela ernstig ondermijnen'', zegt Maduro. Hij verwijt Curaçao dat het niets heeft gedaan met zijn verzoek om iets aan de smokkel te doen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Nederland en Venezuela gaan morgen overleggen over het opgelegde embargo door Maduro. De blokkade kan immers nogal wat gevolgen hebben voor de ABC-eilanden. Venezuela is na de VS en Nederland de derde handelspartner van Curaçao. Er worden veel groenten en fruit uit Venezuela geïmporteerd. De economie van het kleine Caraïbische eiland is bovendien sterk afhankelijk van de olieraffinaderij die in handen is van het Venezolaanse staatsbedrijf.  

Meest gelezen