De schilderijen van Van Eyck haarscherp online: "Hij moet penselen van een haar gebruikt hebben"

Ruim twintig werken van de Vlaamse primitief Jan van Eyck uit de hele wereld zijn in alle scherpte en diepte te bewonderen op een website. Het gaat om macro-, röntgen- en infraroodfoto’s.

Neem nu “Madonna met kanunnik van der Paele”, het paneel van Jan Van Eyck dat in het Groeningemuseum in Brugge hangt: op de website "Closer to Van Eyck" kun je naar hartenlust inzoomen op de schitterende details van dat werk:  de glimmende parels en edelstenen op de mantel van Maria, de groene papegaai in het midden, de letters in het boek dat de kanunnik vasthoudt, tot de rouwranden van zijn vingernagels. Haarscherpe beelden, een feest voor het oog.

Van Eyck moet met penselen van één haar gewerkt hebben voor al die piepkleine, kleurrijke details.

Bart Fransen - Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimoium

Restaurateurs en conservatoren hebben microscopen ter beschikking, maar nu kan iedereen gratis hoogkwalitatieve macro-opnames van het oeuvre van Van Eyck bekijken.  Ook de beelden van infrarood- en röntgenopnames staan online. “En dat is revolutionair, “ zegt Bart Fransen, projectpromotor en hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninkijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel.  Samen met Musea Brugge zit hij achter de website “Closer to Van Eyck”. 

Dit is een nieuwe start voor het onderzoek naar Van Eyck

Bart Fransen - KIK

In totaal zijn 22  panelen minutieus te bekijken op de website. Ze komen uit musea in Brugge, Antwerpen, Rotterdam, Frankfurt, Berlijn, Dresden, Wenen, Sibiu, Parijs, Madrid en Washington. Daarnaast biedt de website ook beelden van het beroemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck aan. Dat werk wordt op dit moment gerestaureerd. Het werk is nog niet af: in de toekomst doen ook andere musea mee met het project, dan komt er nog een tiental Van Eycks bij.

Jan van Eyck werd vermoedelijk in Maaseik geboren rond 1399. Hij overleed in Brugge in 1441.  Lange tijd maakte hij deel uit van de hofhouding van de Boergondische hertog Filips de Goede. Samen met Rogier van der Weyden is hij de belangrijkste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven.  Het Lam Gods was een samenwerking met zijn broer Hubert. Alles samen zijn  maar 30 schilderijen van hem bekend, meestal kleinere werken. Pour la petite histoire: het Lam Gods neemt daar 80% van in, qua oppervlakte.

Meest gelezen