Britse artsen slaan alarm over onaanvaardbare toestanden in ziekenhuizen

Tientallen Britse artsen hebben een brief geschreven aan premier Theresa May waarin ze waarschuwen  voor de rampzalige toestanden in de openbare gezondheidszorg. "Door het gebrek aan middelen zitten de ziekenhuizen overvol, patiënten sterven in ziekenhuisgangen.”

68 artsen in Groot-Brittannië hebben een klachtenbrief geschreven aan premier Theresa May over de rampzalige toestanden in de openbare gezondheidszorg. De brief komt er na verschillende voorvallen waarbij patiënten uren moesten wachten in de ziekenhuisgangen of vastzaten in ambulances. De ziekenhuizen klagen dat ze geen vrije bedden meer hebben, terwijl er net zeer veel patiënten zijn door de zeer hoge griepcijfers. De staatsziekenhuizen zijn chronisch ondergefinancierd, klinkt het in hun schrijven.

Officiële cijfers tonen dat het aantal ziekenhuisopnames door griep de afgelopen week met meer dan 50% zijn gestegen. Maar de ziekenhuizen zeggen dat de problemen veroorzaakt worden door een gebrek aan geld en personeel, niet door de griepepidemie.  

Vorige week was er een moment waarop 133 van de 137 ziekenhuizen een onveilige hoeveelheid patiënten op hun afdeling hadden liggen. 

Klachtenbrief

In de brief beschrijven Britse artsen enkele gevolgen van deze enorme druk.

“Patiënten moeten slapen op geïmproviseerde afdelingen die zijn opgezet in zijkamers. Duizenden patiënten moeten achter in ambulances wachten op personeel van de spoeddiensten om hen op te nemen. Meer dan 120 patiënten per dag worden in sommige ziekenhuizen op de gangen geholpen, waar sommige zelf vroegtijdig het leven laten.”

"Een financiering op lange termijn als oplossing"

Volgens Chris Hopson, van de National Health Service (NHS), het door de staat gefinancierde systeem van de gezondheidszorg, zijn de ziekenhuizen onveilig en overvol. “Een financiering op lange termijn is nodig om dit op te lossen”, zegt hij nog. 

Hopson vertelt aan BBC dat de ziekenhuizen een tekort hebben van 10.000 tot 15.000 bedden en dat het tijd is dat de regering beslist hoe ze de NHS op lange termijn gaat financieren. 

"We hebben een keerpunt bereikt. Ofwel financieren ze de NHS zodat we aan alle normen kunnen voldoen ofwel moeten we onze standaarden uit noodzaak achterwege laten.”

"De regering doet voldoende"

Premier Theresa May zei dat de regering nog steeds voldoende doet om de gezondheidszorg te ondersteunen, en gaf griep de schuld voor de druk op ziekenhuizen.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg in Engeland voegde toe: "We weten dat er veel druk is op de spoedafdelingen. We zijn alle NHS-medewerkers dankbaar voor hun ongelooflijke werk in uitdagende omstandigheden." 

NHS flirt elke winter met bovengrens

De NHS is grotendeels vrij voor patiënten en flirt elke winter met zijn bovengrens. De voorzitter van het Britse Rode Kruis sprak een jaar geleden in het Londense parlement zelfs van een "humanitaire crisis".     

Naast de schaarse middelen zijn volgens Britse gezondheidsexperten ook de exploderende patiëntenaantallen een reden voor de zorgwekkende toestanden. Ook de behandeling van almaar meer bejaarden met chronische ziektes drijft de kosten de hoogte in. 

Meest gelezen