Video player inladen...

Europa houdt vast aan kerndeal met Iran

De Europese Unie is van plan zich te houden aan de kerndeal tussen Iran en zes wereldmachten, en "dringt er bij alle partijen op aan hetzelfde te doen". Dat heeft Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, verklaard na een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De Europese Unie gaat zich houden aan de kerndeal tussen Iran en zes wereldmachten, en wil dat alle partijen hetzelfde doen, dat zegt de Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. 

Iran sloot in 2015 na jaren van oplopende spanningen een nucleaire deal met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland. Er komt een einde aan de sancties en een normalisering van de economische relaties met Iran, op voorwaarde dat het land minstens een decennium belangrijke aspecten van het kernprogramma inperkt, zodat het zeker geen kernwapen kan maken.

Gaat VS sancties opnieuw activeren?

De Amerikaanse president Donald Trump is niet te spreken over dat kernakkoord, dat nog onder zijn voorganger Barack Obama werd geregeld, en wil Iran opnieuw met hardere hand benaderen. De president gaat vrijdag beslissen of de opgeschorte sancties tegen Teheran opnieuw geactiveerd moeten worden, wat het einde van het akkoord zou betekenen.
   
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zakte vandaag af naar Brussel voor een ontmoeting met Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Mogherini en met zijn Duitse, Franse en Britse ambtgenoten. Teheran had er gisteren nog mee gedreigd de deal op te blazen als de VS dat zouden doen, maar de EU roept alle betrokken partijen op het hoofd koel te houden.

"sterke consensus tijdens ontmoeting"

"De deal werkt en bereikt het voornaamste doel", zei Mogherini. Ook de Franse en Britse buitenlandministers, Yves Le Drian en Boris Johnson, verdedigden het akkoord.

De deal werkt en bereikt het voornaamste doel

Federica Mogherini

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken bleef erbij dat de houding van Iran afhangt van de beslissing van de Verenigde Staten. Hij benadrukt op Twitter dat er tijdens de ontmoeting een "sterke consensus" was dat Iran zich aan het akkoord houdt, en dat elke stap die het akkoord ondermijnt, "ontoelaatbaar" is.

Meest gelezen