Nicolas Maeterlinck

Fientje Moerman wordt rechter bij het Grondwettelijk Hof

Voormalig minister voor Open VLD Fientje Moerman wordt rechter bij het Grondwettelijk Hof. Dat bevestigt haar partij.

Het Grondwettelijk Hof - een van de belangrijkste rechtscolleges van het land - wordt voor de helft samengesteld uit voormalige parlements­leden. De Vlaamse liberalen dragen Moerman voor als vervanger voor huidig voorzitter van het Grondwettelijk Hof en partijgenoot Etienne De Groot, die de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft bereikt.

Fientje Moerman was jarenlang volksvertegenwoordiger en minister in zowel de federale als de Vlaamse regering. Ze moest ontslag nemen na een betwisting over studieopdrachten van haar kabinet. Sinds enkele jaren werkt ze voor de studiedienst van het Europees Parlement.

Moerman is juriste van opleiding met onder meer een diploma van de Harvard Law School. Het Grondwettelijk Hof waakt over de grondwettelijkheid van wetteksten en kan zo wetten en decreten vernietigen.

Recent nog kreeg ook een andere vrouwelijke ex-minister van Open VLD een nieuwe positie. Annemie Turtelboom werd begin deze maand voorgedragen door haar partij als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer.

Meest gelezen