Reporters

Franse supermarktketens bleven besmette poedermelk verkopen ondanks verbod

Verschillende Franse supermarktketens hebben toegegeven dat ze nog poedermelk voor baby's verkocht hebben, ook al was die mogelijk besmet met salmonella. De overheid had gevraagd om de poedermelk overal uit de rekken te halen, maar dat is dus niet gebeurd.  

Begin december vorig jaar gaf de Franse overheid opdracht om alle babymelk van de groep Lactalis die bestemd was voor de Franse en de buitenlandse markt uit de rekken te halen.

Dat gebeurde nadat enkele weken daarvoor twintig baby's besmet raakten met de salmonellabacterie. Volgens de Franse overheid had Lactalis na de
eerste besmettingen niet genoeg gedaan om de verdere verspreiding te
voorkomen. Daarom kwam er een massale terugroepactie.

"Nu blijkt echter dat ook daarna verschillende supermarktketens de babymelk toch nog verkocht hebben" vertelt correspondent Frank Renout. "Supermaktketen Leclerc gaf dat als eerst toe, daarna volgden zowat alle andere grote supermarkten, van Auchan tot Intermarché."

"Er zouden nog zo'n 2.000 verpakkingen verkocht zijn na de terugroepactie", weet Renout. "De ene supermarktketen legt de verantwoordelijk bij Lactalis zelf. Die zou nog babymelk gedistribueerd hebben.  Andere supermarkten geven de ingewikkelde procedures de schuld."

"Franse consumentenorganisaties zijn wel eensgezind", besluit Renout. "De procedures bij de bedrijven moeten eenvoudiger en de overheid moet beter
controleren."