Groen: "Als CD&V al in het midden ligt, dan is het plat op de buik"

Oppositiepartij Groen is bijzonder scherp voor de rol van regeringspartij CD&V in de discussie rond de repatriëringen van Soedanezen. Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt maakt CD&V "het ontspoorde beleid" van N-VA-staatssecretaris Theo Francken mogelijk.

Deze namiddag houdt de Kamer op initiatief van de oppositie een vertrouwensstemming over staatssecretaris Francken.  "Wij hebben geen vertrouwen in het beleid van Theo Francken. Het asielbeleid is compleet ontspoord", zegt Groen-Parlementslid De Vriendt in "De ochtend" op Radio 1.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de meerderheid zelf het vertrouwen in de staatssecretaris zal opzeggen. Oppositiepartij Groen vraagt ook niet als dusdadig het ontslag van Francken, maar volgens De Vriendt is het aan Francken, premier Charles Michel en de andere meerderheidspartijen om "zelf conclusies te trekken".

Groen richt met name zijn pijlen op CD&V. "We zijn bijzonder teleurgesteld in hun houding. Dit is de verantwoordelijkheid van de hele regering, maar het is door CD&V dat het beleid van Theo Francken mogelijk is."

"Als CD&V al in het midden ligt, dan is het plat op de buik", zegt Wouter De Vriendt met een boutade. "Principes spelen blijkbaar geen rol." 

N-VA: "Groen staat voor open grenzen met Soedan"

N-VA-fractieleider Peter De Roover wijst er van zijn kant op dat het nog helemaal niet bewezen is dat er gerepatrieerde Soedanezen gefolterd zouden zijn geweest. Volgens hem heeft Theo Francken de regels gevolgd en heeft de staatssecretaris ook niet gelogen.

De Roover wil ook blijven samenwerken met het controversiële regime van Soedan. "Groen wil dat we die samenwerking stoppen. Dat zou betekenen dat geen enkele Soedanees nog zou kunnen worden teruggestuurd, in geen enkele omstandigheid. Hetgeen Groen voorstelt, komt in de feiten neer op een absoluut opengrenzenbeleid wat Soedan betreft."

De repatriëringen naar Soedan zijn voor alle duidelijkheid op dit moment wel stopgezet om de berichten over mogelijke folteringen te onderzoeken. "Het onderzoek wordt helemaal niet naar de prullenmand verwezen", zegt Peter De Roover daarover. "We zullen dat onderzoek afwachten en daar rekening mee houden."

Meest gelezen