Veel vragen nadat jonge vrouw is gestorven van ontbering in Italië

In Italië is beroering ontstaan over het verhaal van Paola Manchisi. De vrouw van 31 is vijf dagen geleden dood aangetroffen in het huis van haar ouders. Die hadden het noodnummer gebeld toen hun dochter niet meer bewoog. Paola woog nog minder dan 30 kilogram, haar lichaam was omgeven door uitwerpselen en ongedierte, de maden kropen over haar lichaam. Haar ouders hadden haar 14 jaar lang in huis opgesloten. Ze stierf van ontbering.

Paola Manchisi woonde met haar bejaarde ouders en broer in een huis in Polignano a Mare, een kuststadje in Apulië, de hak van de Italiaanse laars. Haar ouders moesten het rooien met een pensioen van 500 euro. Ze leidden een teruggetrokken leven, schuwden elk contact met familie en buren. Op haar 17de hadden de ouders het meisje van school gehaald, waarom is niet duidelijk. Ze wilde zogenaamd niet meer studeren, getuigt een schoolvriendin, niemand begreep waarom, zei de vriendin.

Veertien jaar lang kreeg niemand Paola nog te zien, terwijl haar broer wél buiten kwam. De schoolvriendin had al die tijd vruchteloos contact met haar gezocht. Verschillende keren had ze getelefoneerd en aangebeld bij de ouders, maar daar kreeg ze telkens een smoes te horen. Ten einde raad had ze uiteindelijk gebeld naar het bekende opsporingsprogramma "Chi l'ha visto?" (Wie heeft hem/haar gezien?) op de Italiaanse televisie. De programmamakers hadden een uitzending aan de zaak willen wijden, maar de ouders hadden geweigerd om de televisieploeg binnen te laten, en antwoordden op vragen dat alles goed ging met hun dochter.

Alarm

Maar na Paola's dood bleek dat er al vaker alarm was geslagen. Verschillende buren, parochianen van de kerk in de buurt, en ook de pastoor zelf, hadden ongerust de sociale diensten van de stad gebeld. Buren hadden haar horen schreeuwen. Jeugdvrienden meldden ongerust dat ze haar al jaren niet meer hadden gezien, en dat ze bang waren dat ze werd opgesloten thuis. De pastoor vertelde dat hij verschillende keren had geprobeerd om binnen te raken in het huis, maar de ouders hadden geweigerd om de deur te openen.

Ook de sociale diensten hadden meer dan eens aangeklopt. Maar ook zij werden niet binnengelaten. Als er geen vraag om hulp komt, dan kunnen we weinig doen, reageerden ze, nadat het lichaam van Paola was gevonden. Maar vandaag stellen verschillende Italiaanse commentatoren hardop de vraag of er niet meer had moeten gebeuren. Of de politie, of het gerecht niet hadden moeten optreden. De ouders van Paola zijn intussen aangehouden.

Meest gelezen