Julian Assange is Ecuadoraan, maar kan het VK niet ongestoord verlaten

De oprichter van Wikileaks Julian Assange heeft de Ecuadoraanse nationaliteit verworven. Dat heeft het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Assange verblijft al vijf jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Britse overheid meldt dat Assange geen diplomatieke onschendbaarheid krijgt om het Verenigd Koninkrijk te kunnen verlaten.

De Australische oprichter van klokkenluidersite Wikileaks Julian Assange heeft de Ecuadoraanse nationaliteit verworven. Hij kan langer in de ambassade van Ecuador in Londen verblijven.

Assange vluchtte in juni 2012 naar de ambassade om zijn uitlevering naar Zweden of de VS te voorkomen. In Zweden werd hij beschuldigd van verkrachting. De VS wil ook zijn uitlevering, omdat hij militaire geheimen van het land op Wikileaks publiceerde.

In mei vorig jaar kondigden de Zweedse autoriteiten aan dat het onderzoek naar verkrachting wordt stopgezet. Het Zweedse Openbaar Ministerie voegde er wel aan toe dat het onderzoek opnieuw geopend kan worden als Assange naar Zweden terugkeert.

De Engelse politie Scotland Yard liet vorig jaar weten dat Assange sowieso wordt gearresteerd wanneer hij de ambassade van Ecuador in Londen zou verlaten. Scotland Yard voert een onderzoek tegen Assange naar "een veel minder zwaar misdrijf" dan verkrachting.

Assange weigert de ambassade van Ecuador te verlaten omdat hij van de Zweedse autoriteiten en het VK geen garanties krijgt over de uitlevering aan de VS. In de VS wordt hij als een staatsvijand bestempeld en dreigt hij de doodstraf te krijgen.

Meest gelezen