Videospeler inladen...

Karel De Gucht: "Europa is verkeerd bezig met het  vluchtelingenprobleem"

We zijn in België en in heel Europa verkeerd bezig met het vluchtelingenprobleem. Dat zegt voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht in "De afspraak".  Er moet geluisterd worden naar mensen die dat durven zeggen.

"We hebben zeer grote Europese waarden, we zeggen altijd dat de Europese Unie een unie van waarden is", zegt De Gucht. "Maar een waarde is maar waard wat je er in de praktijk mee doet en als ik zie wat er in België en meer algemeen in Europa gebeurt, dan moeten we daar niet fier op zijn. Ik zeg niet dat er geen probleem is, er is een zeer groot probleem, maar de manier waarop we het aanpakken is onmenselijk."

"Er is een deal gemaakt tussen de Europese Unie en een aantal Noord-Afrikaanse landen om de migranten tegen te houden. Soedan speelt daar een cruciale rol in omdat de vluchtelingen uit Eritrea en Somalië daar voorbij moeten", zegt De Gucht. "En in Soedan zelf zijn er ook vele vluchtelingen."

"Europa zegt dat het geen geld geeft aan de Soedanese overheid, maar wil geen inzage geven in de organisaties die wel geld ontvangen hebben. Ik ben al in Soedan geweest en men maakt mij niet wijs dat je 200 miljoen euro aan Soedan kan geven zonder dat de regering daar zeer nauw op toeziet. Het idee dat je daar ngo's zou hebben die zelfstandig kunnen werken en die los staan van het regime, dat klopt gewoonweg niet", stelt De Gucht.

Oplossing

Europa is helemaal niet goed bezig en moet het anders aanpakken. "Ik denk dat we veel meer middelen moeten inzetten om dat blijvende probleem van de migratie aan te pakken. Als men bijvoorbeeld op de Libische kusten wil vermijden dat er schandalige dingen gebeuren, dan moeten we daar gewoon ter plaatse aanwezig zijn en dan moet men daar desnoods gewapende troepen naar toe zenden om die zaak daar ter plaatse te controleren, dat kan volgens mij", zegt De Gucht.

"Bovendien moet men verschillende plaatsen hebben achter de binnen­grenzen van Europa, waar die mensen opgevangen en getrieerd kunnen worden", zegt De Gucht. "Ik weet dat het terugsturen van mensen een zeer moeilijke aangelegenheid is, want dat kan alleen met het akkoord van het land waar de persoon naartoe gaat, maar we moeten meer waarborgen hebben als men dat effectief in de praktijk wil uitvoeren. Dan  moeten daar veel meer mensen, veel meer middelen en veel meer politieke aandacht naartoe gaan", besluit De Gucht.

Meest gelezen