Video player inladen...

Kreeften mogen niet meer levend worden gekookt in Zwitserland

In Zwitserland mogen kreeften niet meer levend worden gekookt. Dat heeft de regering beslist. Vanaf maart moeten de dieren eerst worden verdoofd, vooraleer ze worden gekookt. 

In de strijd om meer dierenwelzijn heeft de Zwitserse regering een hele reeks wetten goedgekeurd. Zo worden illegale boerderijen aangepakt en mogen dieren niet zomaar worden gedood. 

"Levende kreeftachtigen" mogen daarnaast niet meer op ijs of in ijswater worden vervoerd. Alle schaaldieren moeten bovendien eerst worden verdoofd vooraleer ze worden gekookt. Dat kan bijvoorbeeld met een elektrische shock.

Verdedigers van dierenrechten en ook wetenschappers beweren al langer dat schaaldieren wel degelijk pijn voelen. De doodsstrijd van een levende kreeft in kokend water zou tot drie minuten kunnen duren.   

Ook hier bij ons duikt de discussie rond de kreeften geregeld op. Zo'n drie jaar geleden ontstond er nog een hetze, toen tv-kok Piet Huysentruyt in een programma de poten van een levende kreeft uittrok en het dier daarna op de grill gooide. 

Meest gelezen