Luc Van den Brande: "Het zou mooi zijn om van de overheid meer waardering voor de VRT te krijgen"

De VRT zit in het koppeloton van de openbare omroepen en hoort daarvoor meer waardering van de (Vlaamse) overheid te krijgen. Dat heeft voorzitter Luc Van den Brande van de Raad van Bestuur gezegd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de openbare omroep. Hij hamerde voorts op het belang van inhoudelijke autonomie.

Een nieuwjaarsfeest en toespraken van leidinggevenden: ze gaan hand in hand, ook bij de VRT. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de openbare omroep deze namiddag heeft Luc Van den Brande zo het woord genomen. Hij is de voorzitter van de Raad van Bestuur.

We maken een besparing waar van niet minder dan 140 miljoen euro

Volgens Van den Brande heeft de VRT het ook in 2017 uitstekend gedaan, ondanks een zwaar besparingstraject dat in 2011 is gestart en nog tot 2019 loopt. "We maken een besparing waar van niet minder dan 140 miljoen euro", zei hij. "We waren met 2.600 medewerkers, in 2020 zullen dat er ongeveer 400 minder zijn."

"Het zou mooi zijn wat meer waardering en aanmoediging van de overheid te krijgen. Hoewel Vlaanderen bij de groep Europese omroepen met de laagste overheidsbijdrage per inwoner zit (slechts 41 euro per jaar per inwoner, 8 jaar geleden was dat nog bijna 50 euro), zit de VRT in het koppeloton van de openbare omroepen wat betreft aandeel, bereik en waardering."

Wat mij zorgen baart, waren ideeën om in te grijpen in het programma-aanbod

Van den Brande liet verstaan dat de houding van de Vlaamse overheid het voorbije jaar hem niet zint, zeker op inhoudelijk vlak. "Wat mij zorgen baart, waren ideeën om in te grijpen in het programma-aanbod en op dit punt de beheersovereenkomst te evalueren", verwees hij naar de commotie over het uitzenden van erediensten. "Gelukkig heeft men daarvan afgezien. Anders was eenzijdig aan een essentieel beginsel geraakt: de onafhankelijke programmering door de openbare omroep."

Net vandaag dient DeMens.nu (beter bekend als de Unie van Vrijzinnige Verenigingen) in dit kader een klacht in tegen de VRT. De organisatie vindt dat de openbare omroep geen vrijzinnig humanistisch alternatief voor de erediensten aanbiedt.

Het is bijzonder jammer dat de vraag om Ketnet Jr. mogelijk te maken niet is aanvaard

Ook het feit dat de Vlaamse regering een apart Ketnetkanaal voor de allerjongsten heeft gekelderd, stuit Van den Brande tegen de borst. "Het is bijzonder jammer dat de vraag om Ketnet Jr. mogelijk te maken niet is aanvaard, ondanks het grote belang ervan voor heel jonge kinderen en ondanks het feit dat de bevraagde maatschappelijke actoren en het onderwijs voorstander waren. Ook de andere belangrijke mediaspelers hadden geen bezwaar."

We rekenen erop dat de Vlaamse overheid ons het nodige vertrouwen verzekert

"Wij hebben ons deel van de verantwoordelijkheid genomen en we willen een betrouwbare partner blijven", gaf hij de Vlaamse regering nog mee. "We rekenen erop dat de Vlaamse overheid het nodige vertrouwen geeft en de nodige middelen aan de VRT verzekert, het grootste "cultuurinstituut" van Vlaanderen."

Meest gelezen