Jasper Jacobs

Meer witte kassa's in Vlaanderen dan wettelijk verplicht

In Vlaanderen hebben ruim 13.000 horecazaken een witte kassa, terwijl slechts 12.000 uitbatingen ook echt verplicht zijn om een kassa te installeren. "Dat betekent niet dat alle horecazaken al in orde zijn", klinkt het bij de FOD Financiën. "Maar heel wat horecazaken investeren in een witte kassa, ook al hebben ze die eigenlijk niet nodig."

Horecazaken die meer dan 25.000 euro per jaar verdienen met het verkopen van eten, moeten een zogeheten witte kassa hebben. Met zo'n kassa wordt het veel moeilijker om te frauderen.

Meer witte kassa's dan nodig

In Wallonië en Brussel hinken horecazaken nog steeds achterop wat betreft de installatie van de verplichte witte kassa, al is die kloof langzaam aan het dichten. In Vlaanderen zijn er 13.548 uitbatingen met een witte kassa, terwijl de witte kassa enkel verplicht is voor 12.713 horecazaken.

Daar zijn verschillende redenen voor. "Wie een witte kassa heeft, kan ook profiteren van een reeks voordelen zoals flexi-jobs of onbelaste overuren", zegt Kurt Neyrynck van Horeca Vlaanderen. "Sommige horeca-uitbaters flirten ook met de grens van 25.000 euro per jaar en installeren de witte kassa om het zekere voor het onzekere te nemen."

Wie een witte kassa installeert, kan ook gebruik maken van flexi-jobs.

Kurt Neyrycnk, Horeca Vlaanderen

"Maar dat betekent niet dat elke horecazaak in Vlaanderen die verplicht een witte kassa moet hebben, er ook een heeft", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. 

Meeste onregelmatigheden in Brussel

Hoewel de witte kassa verplicht is, hebben nog steeds niet alle horecazaken zo'n kassa geïnstalleerd. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft vorig jaar 744 controles uitgevoerd bij horecazaken waar er een vermoeden was dat er geen witte kassa was, het merendeel in Brussel en Wallonië. In 75 procent van de gevallen bleek het vermoeden juist en was er effectief geen witte kassa aanwezig.

De cijfers verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel: in Vlaanderen loopt 65 procent van de gecontroleerde zaken tegen de lamp, in Wallonië is dat 77 procent en in Brussel zelfs 79 procent. 

FOD Financiën heeft ook bij meer dan 5.000 horecazaken gecontroleerd of de geïnstalleerde witte kassa effectief gebruikt werd. In Vlaanderen stond de witte kassa uit bij 11 procent van de gecontroleerde horecazaken. In Wallonië is dat 15 procent en in Brussel zelfs 19 procent.

Meest gelezen