Video player inladen...

Michel zal morgen met Francken praten over zijn communicatie

Premier Michel heeft morgen een gesprek met staatssecretaris voor Asiel Theo Francken, onder meer over zijn manier van communiceren. Coalitiepartners hadden al meermaals kritiek op de communicatiestijl van Francken. Die kritiek kwam ook terug tijdens het debat over de Soedan-kwestie in de Kamer.

Tijdens het debat deed  Michel een oproep tot nuance in het beleid en in de communicatie over dat beleid. Hij noemde daarbij geen namen, maar later werd duidelijk dat Michel en Francken daarover morgen een gesprek zullen hebben.

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hadden tijdens het Kamer­debat geen problemen met het gevoerde beleid, maar wel met de stijl van Francken. Zo vroeg Patrick Dewael (Open VLD) zich af waarom Francken "lichtjes euforisch constant tweet en communiceert bij elke repatriëring van een anders gekleurde medemens". Dewael had ook zijn bedenkingen bij het op de foto gaan met de ambassadeur van een Soedanese dictator die gezocht wordt door een oorlogstribunaal. "Dat brengt niets bij aan het asielbeleid", zei Dewael.

Volgens hem is het beleid van Francken heel wat genuanceerder dan zijn tweets vaak laten uitschijnen. "In de ogen van links doet Francken het beter dan centrumlinkse regeringen in het verleden", zei Dewael. Volgens hem probeert de staatssecretaris met zijn communicatie de kiezers van het Vlaams Belang te verleiden om naar de N-VA over te stappen. Hij vraagt zich daarbij af hoe ver je kan gaan met het verleiden van extreemrechtse kiezers zonder daarbij zelf van het pad van de democratie af te wijken.

Ook Servais Verherstraeten (CD&V) benadrukte dat de soms harde communicatie van Francken niet overeenstemt met het beleid. "Cijfers liegen niet. We sturen niet gretig terug", zei Verherstraeten. Hij zag in de oproep van de premier voor meer nuance alvast een vingerwijzing, "die de bevoegde staatssecretaris zeker begrepen zal hebben".

Meest gelezen