Beu om steeds te sleuren met zware koffers op reis? Daar is de "zelfrijdende valies"

Wie het beu is om steeds te sleuren met zware koffers op reis, heeft geluk. Op het CES, de bekende technologiebeurs in Las Vegas, is de "zelfrijdende valies" voorgesteld. De koffers maken gebruik van technologie die wordt gebruikt in auto's om zelfstandig te rijden. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het is de start-up Travelmate uit de Verenigde Staten die de reiskoffer voorstelde op de beurs. De koffer kan worden gecontroleerd met een smartphone en kan zo'n 11 kilometer per uur rijden in het spoor van zijn eigenaar, terwijl het obstakels op zijn weg ontwijkt. 

Hoe snel u ook stapt, de valies zal u volgen. 

"Het is echt een robot die u overal volgt", zegt de oprichter van Travelmate, Maximillian Kovtun. Dankzij artificiële intelligentie volgt de valies uw ritme. "Hoe snel u ook stapt, de valies zal u volgen. Als u vertraagt, vertraagt hij. Als u stopt, hij ook. Het doel is uiteraard om de handen vrij te hebben."

Via de app kan de bagage ook bestuurd worden als een drone. "Voortaan kan u uw koffie drinken terwijl u uw valies bij zich heeft. Ook voor mensen met een handicap, slechtzienden bijvoorbeeld, is het handig. Ik denk dat er een grote markt is voor een dergelijk product", zegt Kovtun. Hij verwacht de zelfrijdende valies komende maand in de VS te lanceren, aan 1.100 dollar (ongeveer 920 euro), voor Europa en Japan.

Gezichtsherkenning

Een Chinese start-up, ForwardX, heeft een gelijkaardig idee, maar zijn valies maakt gebruik van gezichtsherkenning. Daarbij is er dus geen app nodig. Artificiële intelligentie maakt het mogelijk dat de camera kijkt als een mens. "De valies bedient zich van een besturingsalgoritme om een vrij traject af te leggen", zegt oprichter Nicholas Chee, die een prototype toonde op de CES. Deze valies zou midden 2018 worden gelanceerd aan minder dan 1.000 dollar (ongeveer 836 euro).

Meest gelezen