Een schip van Chevron boort naar olie in de Golf van Mexico.
AP2006

New York klaagt oliegiganten aan voor rol bij klimaatverandering

New York sleept vijf oliegiganten voor de rechter voor hun rol bij de klimaatverandering. Het gaat om Shell, BP, Chevron, Exxon Mobil en ConocoPhilips. Burgemeester Bill de Blasio wil op die manier een vergoeding krijgen voor de kosten die de stad doet om zich voor te bereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde.

New York richt zijn pijlen op Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil, vijf grote oliemaatschappijen die volgens de stad wereldwijd de grootste bijdrage leveren aan de klimaatverandering. De klacht luidt dat de bedrijven al jarenlang weet hadden van de gevolgen van hun activiteiten op het klimaat, maar dat ze die geheim gehouden hebben. "De stad heeft al miljarden dollars gespendeerd, zal nog miljarden dollars spenderen om de gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen, zoals orkaan Sandy, en wil de oliebedrijven aansprakelijk stellen voor die kosten", gaat het voort.

"Deze stad steekt haar nek uit en zegt: we ondernemen zelf actie om onze mensen te beschermen. We gaan niet wachten", zegt burgemeester Bill de Blasio. De realiteit is dat New York stad mogelijk heel wat jaren zal moeten wachten vooraleer het geld zou kunnen zien. De Blasio erkende dat het jaren zou kunnen duren voor de rechtszaak -die hij vergeleek met de zaken tegen grote tabaksfabrikanten- zijn beslag zou kunnen kennen.

Vorige jaar dienden onder meer ook de Californische grootsteden San Francisco en Oakland gelijkaardige klachten in tegen oliebedrijven, net als kleinere steden en gemeenten in Californië.

"Dit zal het probleem echt niet oplossen"

Oliemaatschappij Shell zegt in een reactie dat klimaatverandering niet door de rechter moet worden afgedwongen. "Dit is een complexe uitdaging voor onze samenleving die moet worden aangepakt door degelijk beleid van de overheid en door een mentaliteitswijziging, waardoor ondernemers en consumenten meer duurzame keuzes zullen maken", luidt het.

Een gelijkaardig geluid is te horen bij Exxon Mobil en Chevron. "De uitstoot van broeikasgassen verminderen is een globale kwestie en moet ook globaal aangepakt worden", zeggen ze in een reactie aan The New York Times. "Rechtszaken tegen een industrie die producten levert waar we allemaal op bouwen om onze economie en ons dagelijks leven te runnen, zullen het probleem echt niet oplossen."

Pensioenfondsen

De Blasio kondigde voorts aan dat de vijf pensioenfondsen van de stad New York, die 189 miljard dollar beheren, zich zullen terugtrekken uit bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen. Op dit moment hebben ze nog voor ongeveer 5 miljard dollar geïnvesteerd in ruim 190 van zulke bedrijven.

Meest gelezen