Nieuw in Aalst: carnavalsstage voor inwoner met migratieachtergrond

In Aalst neemt carnavalsgroep Dest Goe Schief dit jaar een Soedanese man op sleeptouw tijdens carnaval. Zo kan hij de carnavalstraditie van binnenuit leren kennen. Adam was al actief in Aalst Mixt, een carnavalsgroep die uitsluitend bestaat uit nieuwe Aalstenaars, maar zij kennen nog niet alle kneepjes van het carnavalsvak. Meedoen met de diehard Aalstenaars is toch nog iets anders.

De wereld is klein

Het carnavalsthema van de groep 'Dest Goe Schief' is dit jaar "de wereld is klein". En, dat mag in Aalst redelijk letterlijk genomen worden, want er wonen tientallen verschillende nationaliteiten in de Aalsterse binnenstad.

Heel veel mensen met migratieachtergrond willen ook meedoen aan het rijke culturele leven in Aalst en daar hoort carnaval natuurlijk bij. Om ze wat wegwijs te maken, neemt de carnavalsgroep dit jaar één stagiair mee tijdens carnaval. Adam uit Soedan leert er de kneepjes van het carnavalsvak van echte professionals. 

"Jani gaat"

Vorig jaar namen de carnavalisten nog tv-persoonlijkheid Jani mee op sleeptouw om hem carnaval van binnenuit te leren kennen. Deze keer is Adam aan de beurt.

De aanpak verschilt niet zo heel veel, al is Adam intussen wel een échte Aalstenaar en is het de bedoeling dat hij de ervaring die hij opdoet ook later kan gebruiken binnen z'n eigen carnavalsvereniging. Want, Adam is al actief in Aalst Mixt, een carnavalsgroep die nu voor het derde jaar zal meelopen in de stoet.

"Die groep bestaat uitsluitend uit nieuwkomers van vreemde origine en net daardoor vullen ze de traditie toch een beetje anders in. Ze hebben wel kostuums en een soort kar, maar om de knowhow van een ervaren carnavalsgroep te leren kennen is zo'n stage wel nuttig.", zegt Michiel Eylenbosch van Dest Goe Schief. 

Hoe werkt het? 

Adam volgt het hele proces mee. Hij trekt onder meer mee naar de carnavalswerkhallen. Hij ziet en leert er onder meer hoe een echte praalwagen gebouwd wordt.

Ook andere zaken die voor geboren carnavalisten evident zijn, roepen vragen op. Hoe worden de piepschuimfiguren gesneden? Hoe wordt de decoratie aangepakt? Hoe worden de verschillende onderdelen aan elkaar gelast? Het zijn heel praktische en technische zaken die de leden van Aalst Mixt nu nog niet helemaal onder de knie hebben. Net daar kan de stage echt het verschil maken. 

Ook kinderwerking

Voor kinderen met een migratieachtergrond is carnaval nog een vreemdere gebeurtenis. Ze leren er op school en in de klas over, hebben heel wat vriendjes die ook écht meelopen in een stoet van ouders of familie. Ze willen zelf ook meedoen, maar vaak staan ze tijdens het carnavalsgebeuren (letterlijk) aan de zijlijn.

Ook daar biedt Dest Goe Schief een oplossing: de kinderen van de carnavalsleden van Aalst Mixt mogen dit jaar met hun wagen meelopen. Zeker vijf kinderen doen al mee. Zij zijn van thuis uit niet altijd vertrouwd met carnaval, zo zijn er oorlogsvluchtelingen uit Syrië bij én ook het kind van stagiair Adam sluit aan. Als het de kinderen bevalt, zijn ze ook de komende jaren welkom.

Meest gelezen