Opruimen asbest Philipsbrug in Hasselt kost 2 miljoen euro

Het opruimen van het asbest in de Philipsbrug in Hasselt, heeft in totaal 2 miljoen euro gekost. Twee keer zoveel als eerst was gezegd. Dat heeft Vlaams minister Weyts geantwoord op een vraag van SP.A-parlementslid Rob Beenders.

De aannemer had de werken voor het verwijderen van het asbest op 1 miljoen euro geraamd. Maar toen hij van start wou gaan, bleek zijn werkmethode niet veilig genoeg, zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer: "De aannemer wou van onderuit het asbest verwijderen maar dat was niet veilig genoeg. We zijn dan moeten overgaan tot een andere methode, langs de bovenkant van de brug. En dat is veel duurder uitgevallen. Maar het was wel veilig."

SP.A-parlementslid Rob Beenders hoopt dat Vlaanderen hieruit lessen trekt. "In het geval van de Philipsburg was het niet verplicht om een asbestinventaris op te maken. In de toekomst zal dat wel eerst moeten gebeuren. Zo kom je minder voor verrassingen te staan als de werken bezig zijn."

Toen bekend raakte dat er asbest was vrijgekomen tijdens de werken, lieten verschillende buurtbewoners hun gevels en gronden reinigen door een gespecialiseerde firma. Die dossiers zijn nog altijd niet volledig afgehandeld. Dus de totale kosten voor het verwijderen van het asbest aan de Philipsburg zullen nog lichtjes oplopen.

Meest gelezen