Parlement keurt omstreden grondwetswijziging goed in Gabon

In het Centraal-Afrikaanse Gabon heeft het parlement een omstreden grondwetswijziging goedgekeurd. De tekst moet wel eerst nog goedgekeurd worden door het Grondwettelijk Hof.

De beide kamers van het parlement van Gabon - die quasi volledig uit vertegenwoordigers van de regeringspartij PDG bestaan - kwamen bijeen voor een buitengewone gezamenlijke vergadering achter gesloten deuren. De parlementsleden zetten uiteindelijk het licht op groen met 197 voor, 14 tegen en 2 onthoudingen.

De precieze inhoud van de nieuwe wet en haar amendementen zijn niet bekendgemaakt. Het gaat al om de zevende nieuwe grondwet sinds het officiële einde van het eenpartijstelsel in Gabon in 1991. Voor ze van kracht wordt, moet het Grondwettelijk Hof zich nog over de wet buigen. Over de nieuwe grondwet wordt al sinds oktober hevig gedebatteerd. De hervorming komt er na omstreden presidentsverkiezingen in 2016 - waarbij zittend president Ali Bongo Ondimba werd herverkozen, hoewel er onregelmatigheden werden vastgesteld - en in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2018. De oppositie is er tegen gekant, aangezien de wijzigingen een "monarchisatie van de macht" zouden inhouden, iets wat de president ontkent. Volgens hem houdt de nieuwe grondwet juist een vooruitgang voor de democratie in.

Meest gelezen