Jonas Hamers / ImageGlobe

Postbode alarmeert hulpdiensten voor bejaarde zussen

In Olen is een bejaarde vrouw dood teruggevonden in haar woning. Haar zus was er erg aan toe en is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de hulpdiensten was de woning heel vuil. Het was de postbode die de hulpdiensten alarmeerde.

Het was een postbode die vermoedde dat er iets mis was met de bewoners van een woning aan de Stationsstraat. Zijn vrees bleek terecht: een van de twee bejaarde zussen die er wonen, was overleden. De andere is in erge toestand naar het ziekenhuis gebracht. De overleden vrouw is volgens de politie een natuurlijke dood gestorven. De brandweer kon ook vaststellen dat er zeker niet te veel CO in de woning hing, maar dat die wel bijzonder vuil en in slechte staat was. 

Dat een postbode de hulpdiensten alarmeerde, is misschien niet helemaal toevallig. Sinds bijna een jaar worden in Olen postbodes van bpost ingezet om huisbezoeken te doen bij alle 77-plussers. De bedoeling is na te gaan hoe het met hen is en of ze eventueel hulp nodig hebben. Hun bevindingen worden indien nodig ook aan de sociale diensten van de gemeente doorgegeven.

"We kunnen mensen ook niet verplichten om de postbodes binnen te laten of hulp te aanvaarden", zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). "Toch hebben we in veel gevallen zowel van de postbodes, als van de mensen zelf positieve reacties gekregen." Dat bevestigt ook OCMW-voorzitter Leen Mertens (CD&V): "We zien dat meer mensen de weg naar onze hulpverlening en dienstencentra vinden." 

Meest gelezen