VRT

Held Rudi Vranckx sprong 25 jaar geleden de Maas in om landbouwer Albert te redden

Eén zendt vanavond de tweede aflevering van "Van algemeen nut" uit. Daarin duikt presentator Steven Van Herreweghe opnieuw in het archief en dit keer vindt hij daarin beeldmateriaal van reporter Rudi Vranckx, die in 1993 uitgestuurd werd om verslag uit te brengen over de overstromingen in Limburg. Vranckx trekt naar een boerderij in Kotem aan de Maas en ziet voor zijn ogen een landbouwer verdrinken. De jonge Vranckx aarzelt geen seconde.

Het regende al dagenlang en dorpen werden geëvacueerd in Limburg. De Maas veranderde in die koude en natte decembermaand van 1993 in een grote kolkende stroom die grote delen van Limburg onder water zette. Rudi Vranckx trekt met zijn tv-ploeg naar de Maas in Kotem, een gehucht van Maasmechelen, tegen de Nederlandse grens.

Het zal toch niet waar zijn hé?!

Vranckx belandt bij de boerderij van Albert Monissen, die helemaal weggespoeld dreigt te worden. De tv-ploeg interviewt de landbouwer aan de oevers van de Maas en plots verdwijnt Monissen, kopje onder in het kolkende water.

"Het enige wat door mijn hoofd schoot: "Het zal toch niet waar zijn hé?!" Ik heb er amper over nagedacht en ben erachter gesprongen", vertelt Vranckx vanavond in "Van algemeen nut". Hij herinnert zich de omstandigheden nog erg goed en hield er zelf enkel een nat pak aan over.

Bekijk hier de heldendaad van onze collega 25 jaar geleden:

Meest gelezen