Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vorig jaar keerden maar vijf Syrië- of Irakstrijders terug naar België

Vijf Syrië - of Irakstrijders zijn vorig jaar vanuit Turkije teruggekeerd naar België. Dat schrijft De Tijd en bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan VRT NWS. "Volgens onze informatie zitten er nog 150 Belgische strijders in dat gebied. We houden er rekening mee dat die in theorie allemaal zouden kunnen terugkeren. Maar momenteel is dat maar druppelsgewijs en met mondjesmaat", benadrukt Jambon.

Nadat IS in Syrië en Irak grotendeels verslagen was, hield ons land er rekening mee dat de strijders massaal naar ons land zouden terugkeren. Maar die grote terugkeer blijft voorlopig uit. "Er waren twee scenario's op het moment dat IS onder grote militaire druk kwam te staan", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Ofwel kwamen de strijders massaal terug, ofwel streden ze tot de laatste gevallen is."

Die massale terugkeer blijft op dit ogenblik uit. Volgens de informatie van Jambon verblijven er maximaal nog zo'n 150 IS-strijders (mannen, vrouwen en minderjarigen van 12-18 jaar) in Irak of Syrië. "Daar kunnen er al een deel van gesneuveld zijn. We houden er rekening mee, of zijn voorbereid, dat ze allemaal zouden kunnen terugkeren. Maar op dit moment is dat maar druppelsgewijs of met mondjesmaat gebeurd." 

Zo keerden er vorig jaar maar vijf terug via Turkije: vier vrouwen en een man. Ook acht kinderen onder de 12 jaar keerden terug naar ons land.  

Ook de omgekeerde trend is al een tijdje stilgevallen: vanuit België vertrekken er nog nauwelijks strijders naar IS-gebied. "Vorig jaar probeerden vijf mensen te vertrekken, vier zijn daarin geslaagd. Maar dat is niet om zich aan te sluiten bij IS, wel om zich naar de regio te begeven. Dat volgen we ook op uiteraard, maar dat is toch nog van een andere grootteorde."

Meest gelezen