Facebook

Laatste originele Motörhead-lid "Fast" Eddie Clarke overleden

"Fast" Eddie Clarke, een vroegere gitarist van de Britse heavymetalgroep Motörhead, is overleden. Hij werd 67. Clarke was het laatste nog levende lid van de klassieke bezetting. Dat meldt de band op zijn Facebookpagina. 

"Fast" Eddie Clarke zette prille muzikale schreden bij de progressieve bluesrockband Curtis Knight. Hij verving in 1976 Larry Wallis die de eerste gitarist van het door wijlen Lemmy Kilmister opgerichte Motörhead was. Hij was te horen op het eerste officiële album dat in 1977 uitkwam "Motörhead".                  

In de meest klassieke samenstelling van het gezelschap (met ook drummer Philthy Animal) speelde hij mee op de albums "Overkill and bomber" (1979), visitekaartje "Ace of spades" (1980), het live-album "No sleep 'til Hammersmith" (1981) en "Iron fist" (1982).  Na het uitbrengen van dit album verliet de gitarist tijdens een Amerikaanse tournee de groep.

Met de vroegere bassist Pete Way van hardrockband UFO vormde hij de groep Fastway, waarin op een blauwe maandag ook Neil Murray (Whitesnake) de bas hanteerde.  Fastway maakte  in 1982 een eerste van zeven studio-albums af, waaronder "Eat dog eat" dat in 2011 een comeback betekende. 

Op 6 november 2014 speelde Eddie Clarke in Birmingham met Lemmy Kilmister (die overleed op 28 december 2015) het razendsnelle "Ace of spades".  De gitarist overleed woensdag in een ziekenhuis aan de gevolgen van een longontsteking.

"De laatste van de drie amigo's", omschrijft Mikkey Dee, de vroegere drummer van de groep, het overlijden van Clarke. "Ik zag Eddie niet zo lang geleden en hij was in topvorm. Dit is een complete schok." Volgens Phil Campbell zal hij herinnerd worden om zijn iconische gitaarriffs. 

Meest gelezen