Patty Jenkins (links) regisseerde "Wonder woman". Rechts: hoofdrolspeelster Gal Gadot.
AFP or licensors

Niet gek veel vrouwelijke regisseurs geteld: 11% in 2017

Van de films die in 2017 zijn uitgekomen in de Amerikaanse biscoopzalen waren er 11% van de hand van vrouwelike regisseurs. Dat blijkt uit een studie van de San Diego State University. Toch is het aantal vrouwelijke regisseurs de afgelopen vier jaar gestegen, bijna verdubbeld.

Bij de bekendmaking van de Bafta-nominaties eerder deze week was er al gezucht.  In de categorie beste regisseur domineerden de mannen resoluut. Sinds de Britse filmprijzen bestaan (1968) zijn er nog maar zeven vrouwen genomineerd als regisseur, één iemand won effectief (Kathryn Bigelow met "The hurt locker" in 2010). Bij de Bafta's willen ze niet liever dan een evenwicht, maar er lopen gewoon niet gek veel vrouwelijke kandidaten rond, stelt de organisatie.

Zes procent in 2013

Amerikaanse cijfers kaarten dat nog eens aan. De San Diego State University bekeek 250 films die in 2017 in Amerikaanse bioscopen liepen, en telde dat slechts 11% een vrouw op de regiestoel zitten had. Een van die films deed de kassa's trouwens serieus rinkelen:  "Wonder woman" van Patty Jenkins. Het percentage vrouwelijke regisseurs is de voorbije jaren gestegen, weliswaar niet spectaculair maar toch bijna verdubbeld (ten opzichte van 2013).

Actrice Natalie Portman (foto onder) liet het tijdens de Golden Globes ook subtiel vallen. Ze introduceerde de categorie beste regisseur en zei droogweg "... en het zijn allemaal mannelijke genomineerden".

2018 NBCUniversal Media, LLC

Meest gelezen