AFP or licensors

Waarom Tunesiërs massaal op straat komen

In Tunesië is sinds begin januari een grootschalige protestgolf aan de gang. Tunesiërs komen massaal op straat om te protesteren tegen extra belastingen, prijsverhogingen en de werkloosheid in het Noord-Afrikaanse land. Honderden demonstranten werden al gearresteerd en er is ook een dode gevallen. Het is de eerste golf van protest van dergelijke omvang sinds de Arabische Lente in 2011. Wat zijn de oorzaken van deze protesten?

1. Protest tegen besparingsmaatregelen

De regering heeft met ingang van 1 januari extra belastingen en prijsverhogingen ingevoerd. Door de nieuwe financieringswet zijn benzine, telefonie en verschillende etenswaren duurder geworden. Ook de belastingen werden opgetrokken en de invoertaks werd verhoogd. 

De Tunesiërs protesteren tegen de  besparingsmaatregelen en eisen dat de regering de maatregelen terugdraait. Ze noemen de maatregelen “oneerlijk” en eisen een hogere welvaart voor de armste families in Tunesië.

 “We kunnen deze toestand niet meer aan. Vooral arme mensen zoals ik kunnen echt niets meer doen met ons loon

Tunesiër

 “We kunnen deze toestand niet meer aan. Vooral arme mensen zoals ik kunnen echt niets meer doen met ons loon”, zegt een Tunesische vrouw in de straat. "Door deze wet worden de rijken rijker en de armen armer”, zegt een activist.

“Door het verhogen van de belastingen en de kosten van basisproducten als meel, telefoonrekeningen en internettoegang, hebben ze de voedselzekerheid van gezinnen in gevaar gebracht. De prijzen zijn gestegen, maar de inkomens zijn op het allerlaagste niveau gebleven." 

De demonstranten eisen een verlaging van de prijzen van basisgoederen en -diensten. "We willen sociale zekerheid en een ziektekostenverzekering voor werklozen, een betere huisvesting voor gezinnen met een beperkt inkomen en een nationaal plan in de strijd tegen corruptie. Als de overheid niet ingaat op onze eisen, gaan we oproepen om het parlement te slopen.”

Volgens verschillende Tunesische journalisten is de onvrede over de slechte economische situatie al veel langer aanwezig: werkloosheid, armoede en de hoge levenskost wegen zwaar door. Deze financieringswet was de druppel.  

We willen een betere huisvesting voor gezinnen met een beperkt inkomen en een nationaal plan in  strijd tegen corruptie

Tunesisch activist
AFP or licensors

2. Economische situatie Tunesië

Na de Arabische Lente in 2011 is Tunesië het enige land in de regio waar democratische hervormingen zijn doorgevoerd. Toch worstelt het land sinds de revolutie met zijn financiën.

Die revolutie werd gevoed door de hoge werkloosheidscijfers en verontwaardiging over corruptie. Strijdpunten die vandaag nog steeds op de agenda staan. Ook al zijn we zeven jaar later, negen regeringen verder. Geen enkele regering is erin geslaagd het land economisch te doen heropleven.

Tunesië werd getroffen door verschillende terroristische aanslagen die het moelijker hebben gemaakt voor de toeristische sector en die het land minder aanlokkelijk maakten voor buitenlandse investeerders. 

AFP or licensors

3. Vraag Internationaal Monetair Fonds

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Tunesië in 2015 een lening van  2,9 miljard dollar gegeven. In december 2017 heeft het IMF het land op de hoogte gebracht dat het noodzakelijk was om "dringende en beslissende maatregelen" te nemen om zijn schuld te verminderen.

De Tunesische regering voerde daarop begin dit jaar meteen besparingsmaatregelen in. Volgens de Tunesische premier Youssef  Chahed zal dit “het laatste slechte jaar” zijn voor de Tunesiërs. “Mensen moeten begrijpen dat het een uitzonderlijke situatie is en hun land moeilijkheden heeft, maar we geloven dat 2018 het laatste moeilijke jaar voor de Tunesiërs zal zijn." 

Mensen moeten begrijpen dat het een uitzonderlijke situatie is en hun land moeilijkheden heeft

Tunesische premier Youssef Chahed

4. Stabiliteit Tunesië

Europa maakt zich zorgen over de stabiliteit van Tunesië, deels omdat de werkloosheid veel jonge Tunesiërs heeft gedwongen naar het buitenland te trekken.  Ook het aantal boten dat migranten uit Tunesië naar Italië smokkelt, is toegenomen. Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal Tunesiërs zich opgegeven als rekruut voor IS.

AFP or licensors

Meest gelezen