Wanbetalers worden in Antwerpen niet meer volledig afgesloten van water

In de stad Antwerpen zal vanaf dit jaar niemand meer van het drinkwater afgesloten worden, dat hebben het OCMW en de drinkwatermaatschappij Water-link afgesproken. "Ook wanbetalers zullen een minimum aan water blijven krijgen", zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Vorig jaar zijn er nog zo'n 100 wanbetalers volledig afgesloten van het drinkwater door Water-link. "Dat kan vanaf nu niet meer", zegt Fons Duchateau, "enkel in geval van fraude gaat de waterkraan toe."

Met slimme watermeters kan er een minimum aan water geleverd worden. De meters werken zoals de budgetmeters voor gas en elektriciteit en ze worden momenteel bij iedereen geplaatst. Tegen 2020 zou iedereen in de stad Antwerpen er één moeten hebben. "Op die manier kunnen we garanderen dat een gezin met kinderen bijvoorbeeld nooit zonder water valt ", zegt Duchateau.

Als mensen hun waterfactuur niet kunnen betalen, zoekt de Lokale Adviescommissie (LAC) ook samen met hen een oplossing, zoals een afbetalingsplan. In de LAC zit zowel iemand van het OCMW als van de drinkwatermaatschappij. Als je blijft weigeren om te betalen, loop je wel het risico op vervolging en krijg je mogelijk een deurwaarder over de vloer.

Pidpa sluit wel af

Gisteren raakte bekend dat een gezin uit Zoersel afgesloten was van het drinkwater door drinkwatermaatschappij Pidpa. "We sluiten het water enkel af in extreme gevallen", zegt Alain T'Syen, de woordvoerder van Pidpa. "Wij werken met een hele lange procedure, en ook met een LAC, en enkel als er daar geen enkele oplossing wordt gevonden, gaan we over tot een afsluiting. Wij mogen dat ook enkel doen met de toestemming van de LAC."

Het OCMW van Zoersel laat weten dat het de zaak onderzoekt.

Meest gelezen