Facebook/Imamu_Baraka

Ziekenhuis in VS onder vuur door filmpje van vrouw die in ziekenhuiskledij op straat wordt "gedumpt"

Een ziekenhuis in Baltimore, in de VS, ligt onder vuur door een filmpje waarin een zwarte vrouw in de kou wordt achtergelaten op straat. De vrouw draagt enkel ziekenhuiskledij en maakt een verwarde indruk. Het filmpje wordt druk gedeeld op sociale media.

De beelden werden gemaakt en online gezet door een man die toevallig voorbijwandelde toen hij zag dat personeel van het ziekenhuis de vrouw naar buiten reed en achterliet aan een bushalte. "Gaan jullie nu echt deze vrouw hier achterlaten zonder kleren aan?", roept hij de personeelsleden toe. "Dat is echt niet oké."

De reactie is niet duidelijk hoorbaar, maar het lijkt erop dat iemand zegt dat de vrouw "medisch vrijgegeven" is. De patiënte maakt in het filmpje echter een verwarde en hulpeloze indruk. Ze reageert amper op de man die het tafereel filmt. Die wijst er ook op dat het ijskoud is buiten, met temperaturen rond het vriespunt.

Lees verder onder het fragment.

De man belde vervolgens het noodnummer en uiteindelijk werd de vrouw terug opgenomen in het ziekenhuis waar ze net was buitengezet. Het ziekenhuis in kwestie, University of Maryland Medical Center Midtown Campus, heeft de authenticiteit van de beelden bevestigd.

"We delen de shock en ontgoocheling van de velen die deze beelden hebben bekeken", zegt een woordvoerder. "Deze betreurenswaardige gebeurtenis is niet representatief voor ons beleid waarin de patiënt centraal staat." Het ziekenhuis erkent voorts dat er fouten gemaakt zijn en zegt dat er een grondig onderzoek zal gevoerd worden.

Ziekenhuizen in de VS worden er wel vaker van beschuldigd patiënten te dumpen die eigenlijk uitgebreide medische zorg nodig hebben. Vaak gaat het dan om daklozen of anderen die geen ziekteverzekering en geen financiële middelen hebben. Of dat in dit geval ook zo is, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen