Zwartbaard had inspiratiebron voor "Robinson Crusoe"aan boord van zijn piratenschip

De beruchte piraat Zwartbaard had een exemplaar van een reisverhaal van kapitein Edward Cooke aan boord van de Queen Anne's Revenge, zijn schip. Dat hebben wetenschappers vastgesteld na een analyse van papiersnippers uit het 300 jaar oude wrak. Het boek zou Daniel Defoe later tot "Robinson Crusoe" inspireren.

Het lijkt een mythische figuur, maar toch heeft hij echt bestaan: Zwartbaard (Blackbeard), een beruchte Engelse piraat uit de late 17e en vroege 18e eeuw die waarschijnlijk Edward Teach heette. Van 1716 tot 1718 was hij in de Caraïben actief waar hij en zijn kornuiten minstens 20 schepen kaapten.

Een van de schepen die hij handen kreeg, was La Concorde, een Frans schip met enkele tientallen kanonnen aan boord. Hij doopte het om tot de Queen Anne's Revenge (zie afbeelding onder) en gebruikte het om zijn plundertochten voort te zetten.

In 1718 was het geluk van Zwartbaard op. Twee Engelse regeringsschepen wisten de Queen Anne's Revenge in te sluiten voor de kust van North Carolina. Tijdens de gevechten die volgden, liet de piraat het leven, maar niet vooraleer hij het schip liet vastlopen.

(Lees voort onder afbeelding)

25 dollarcent

In 1996 hebben wetenschappers van het North Carolina Department of Natural and Cultural Resources het wrak van de Queen Anne's Revenge teruggevonden. Sindsdien proberen ze het stukje bij beetje te bergen en te onderzoeken. In de laadkamer van een van de kanonnen hebben ze zo recent 16 zeldzame papierfragmenten gevonden.

(Lees voort onder afbeelding)

Hoewel de snippers in een modderbrij verstopt zaten en het grootste stuk niet groter dan een stuk van 25 Amerikaanse dollarcent was, lukte het de wetenschappers ze te conserveren. Dat is een huzarenstukje want papier vergaat snel onder water, zeker in een scheepswrak uit 1718.

"A voyage to the South Sea"

Daar stopte het verhaal niet. Op sommige fragmenten stonden letters gedrukt. Fragmentarisch en vervaagd, maar leesbaar. Na maanden zoeken, vonden de wetenschappers eindelijk uit welke tekst ze kwamen: "A voyage to the South Sea", een reisverhaal van kapitein Edward Cooke uit de vroege 18 eeuw.

In het boek beschreef Cooke de expeditie die kapitein Woodes Rogers tussen 1708 en 1711 met de schepen Duke en Duchess maakte. Het was tijdens die zeereis dat zeelui ene Alexander Selkirk van een onbewoond eiland redden waarop hij 4 jaar had vastgezeten. Zijn verhaal zou Daniel Defoe in 1719 tot zijn bekende roman "Robinson Crusoe" inspireren.

(Lees voort onder afbeelding)

Buskruit

Deze ontdekking is het materiële bewijs dat piraten in de 18e eeuw en Zwartbaard in het bijzonder literatuur aan boord hadden. Eerdere bronnen gaven dit al aan, maar zij vermeldden geen concrete titels.

Tegelijk doet de specifieke vindplaats van de snippers vragen rijzen over het belang dat de piraat of zijn bemanning aan boeken hechtte. Om buskruit in de laadkamer van een kanon op zijn plaats te houden, gebruikten ze al eens een stuk karton of papier. In dit geval aarzelden ze blijkbaar niet om een pagina uit een boek te scheuren.

Meest gelezen