Video player inladen...

"Gemeenten zouden de markt moeten koesteren, bijvoorbeeld door de standprijs te verlagen"

Unizo-topman Danny Van Assche roept gemeenten op om de traditionele markt een duw in de rug te geven, bijvoorbeeld door de standprijs te verlagen. Dat zegt Van Assche in het vernieuwe "De Markt", de opvolger van "De vrije markt".

Het gaat niet zo goed met de weekmarkten. Veel mensen kunnen die markten niet bezoeken, omdat ze aan het werk zijn en ze lijden onder een stevige concurrentie van webshops en winkelketens. Met de weekendmarkten gaat het dan weer beter.

Unizo-topman Danny Van Assche wil dat marktkramers inspelen op de digitale evoluties. Dat ze bijvoorbeeld een webshop op poten zetten of elektronische betaling voorzien, want niet alle marktkramers zijn mee met die evoluties. Dat zag onze reporter Wim Deloof zelf in Halle.

Video player inladen...

Standprijs

Van Assche duidt in "De Markt" op de voordelen van de markt. "De markt is de perfecte plaats om goederen af te halen. U kunt uw goederen bestellen via de webshop van de marktkramer en dan aan het kraam gaan afhalen. Zo rijden er ook minder busjes met pakjes rond."

Ook voor gemeenten ziet Van Assche voordelen. "Markten houden de kern van een dorp of een gemeente levendig. Het maakt de kern sterker en ze werkt ook versterkend voor de handelaars in de buurt en de horeca."

"Gemeenten moeten hun markten koesteren, want ze zijn echt een meerwaarde. We zien dat een aantal gemeenten de standprijs laten dalen om kramen aan te trekken. Jammer genoeg is niet elke gemeente zo vooruitziend", besluit Van Assche.

Ons economisch magazine "De vrije markt" zit in een nieuw jasje en heet voortaan "De Markt". Bekijk straks de eerste aflevering om 12.35 uur op Eén.

Meest gelezen