BBC

"Kroon die je nek kan breken" en "verschrikkelijke koets": Queen openhartig in BBC-documentaire

Een kroon die je nek kan breken en een "verschrikkelijke" koets. Het waren de elementen van de kroning van de Britse koningin Elizabeth II, dit jaar 65 jaar geleden. In een gesprek met BBC praat ze er openhartig over. 

In juni zal het exact 65 jaar geleden zijn dat Elizabeth II tot koningin van het Verenigd Koninkrijk is gekroond, ruim een jaar nadat ze die functie eigenlijk al had overgenomen na de dood van haar vader George VI. Amper 27 was ze op dat moment. 

In een uiterst zeldzaam gesprek met de Britse openbare omroep BBC blikt de Queen terug op die bewuste dag. Openhartig, maar ook cheeky, met de nodige dosis humor. De reportage wordt pas zondag uitgezonden, maar vandaag zijn er alvast enkele fragmenten gelost. 

Over de koets

Elizabeth werd op de dag van haar kroning rondgereden in de Gold State Coach, de Gouden Koets die al jaren wordt gebruikt door de koninklijke familie. Door de helft van Londen reed ze er naar eigen zeggen mee rond. "En het was verschrikkelijk. Die koets is helemaal niet bedoeld om mee te rijden. De vering is enkel van leer, dus echt comfortabel is dat niet."

De koets weegt net geen vier ton en wordt getrokken door acht paarden. "Het ging echt stapvoets, want de paarden konden niet sneller. Zo zwaar is die koets, dus."

Over de kroonjuwelen

De kronen, dat zijn de belangrijkste elementen van een kroning. Kronen, meervoud, want de Queen kreeg er die bewuste junidag twee: de gouden Kroon van Sint-Eduard - die ze eigenlijk maar één keer heeft gedragen - en de Keizerlijke Staatskroon, die vol met diamanten zit. Het is vooral die laatste die ze sinds haar kroning geregeld draagt.

Maar die kroon dragen, is geen evidentie, benadrukt de Queen. Met een gewicht van 1,25 kilogram moet je je hoofd dan ook vrij stil houden. "Je kan niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen, anders breekt je nek. Er zijn dus nadelen bij kronen, maar ze zijn best belangrijk."

Naar verluidt oefende Elizabeth thuis voor de kroning, zodat ze haar evenwicht kon bewaren.

Over de jurk

En dan was er nog haar galajurk, met zijde, parels en goud- en zilverdraad. "Ik weet nog dat ik op het tapijt moest lopen en ik raakte totaal niet vooruit. Daar hadden ze blijkbaar geen rekening mee gehouden."

Geen vragen, wel opmerkingen

Het is de eerste keer dat de Queen zo openhartig over haar leven en werk praat. Maar een interview is het niet, zo benadrukt BBC, want dat geeft de Queen niet. "Je stelt geen directe vragen. In de plaats daarvan maak je opmerkingen, waar de Queen dan op kan reageren", zegt presentator Alastair Bruce.

De volledige aflevering van "The Coronation" is zondag te zien op BBC.

Meest gelezen