Vandeput over nieuwe helikopters: "Reddingsacties op zee verzekerd"

Volgens Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn de herstellingswerken aan de nieuwe reddingshelikopters "vervelend", maar hij is tevreden dat de reddingsoperaties in eerste instantie zullen kunnen worden uitgevoerd door de oude Sea King helikopters.

Volgens Minister Vandeput zijn de herstelwerken gepland, maar "is het inderdaad vervelend dat die voor alle helikopters tegelijk moeten uitgevoerd". Daardoor zullen vanaf volgende week alle vier nieuwe reddingshelikopters van het type NH-90, of Grijze Kaaiman, buiten gebruik zijn.

Bij de levering in 2015 bleek dat de radar niet volledig in orde was. De herstellingswerken waren dus voorzien. Niet voorzien was de lange duurtijd. De werken zouden aanvankelijk enkel maanden in beslag nemen, maar zijn nu begroot op anderhalf jaar. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor de planning.

Volgens de commandant van de basis in Koksijde, Evert Cuppens, zorgen de aanhoudende problemen wel voor wrevel bij het personeel. "De helikopters zijn tot 17 maanden weg. Dat is behoorlijk lang, té lang. Toegegeven, ik kan mij voorstellen dat op de werkvloer af en toe wel gevloekt wordt."  

Op de werkvloer zal wel af en toe gevloekt worden

Volgens Minister Vandeput zullen de oude Sea Kings, voor zover die ook niet af en toe buiten gebruik zijn, de reddingstaken blijven uitvoeren. Als ook de Sea Kings uitvallen, dan kan ons land beroep doen op de reddingsdiensten van de buurlanden, aldus Vandeput.  

Meest gelezen