Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Shithole" lokt wereldwijd verontwaardiging uit, Trump ontkent: "Die bewoording niet gebruikt"

"Waarom zouden we al die mensen uit shithole-landen hierheen halen?", zou de Amerikaanse president Donald Trump gezegd hebben tijdens een vergadering over migratie. Zelf ontkent hij dat hij zich in die bewoordingen heeft uitgelaten. Maar in de in de VS en ver daarbuiten is verontwaardigd gereageerd. Niet het minst in de landen die door Trump in het vizier zouden zijn genomen.

Tijdens een vergadering met senatoren zou Trump zijn frustratie hebben geuit over het immigratiebeleid van zijn voorgangers. Dat zeggen diverse bronnen die op de bijeenkomst waren. De krant The Washington Post bracht het bericht als eerste naar buiten.

Nadat tijdens de vergadering de aanwezigheid in de VS van duizenden inwijkelingen uit Haitï, El Salvador en Afrikaanse landen aan bod was gekomen, moet Trump het woord "shithole" gebruikt hebben. 

Het Witte Huis ontkende niet dat de president de opmerking had gemaakt. Witte Huis-woordvoerder Raj Shah verspreidde wel een mededeling waarin stond dat de president "voortdurend strijdt voor permanente oplossingen die ons land sterker maken door diegenen te verwelkomen die kunnen bijdragen tot onze samenleving, onze economie kunnen doen groeien en opgaan in onze grote natie."

Maar intussen heeft Trump op Twitter ontkend dat hij het had over "shithole-landen": "De taal die ik gebruikt hebt tijdens de vergadering was hard, maar dit is niet de bewoording die ik heb gebruikt".    

Taal was hard, maar dit is niet de bewoording die ik heb gebruikt

Donald Trump

"Ik heb nooit iets neerbuigends gezegd over Haïti", voegt hij eraan toe in weer een andere tweet. "Ik heb niets anders gezegd dan dat Haïti een zeer arm land met problemen is. Nooit gezegd: Zet hen eruit. Uitgevonden door de Democraten. Ik heb een prachtige band met de Haïtianen". Trump oppert ook dat hij in het vervolg zijn vergaderingen beter op band zou opnemen. "Jammer genoeg, geen vertrouwen!"

De Democratische senator Dick Durbin, die bij de bijeenkomst aanwezig was, spreekt de tweets dan weer tegen. "Ik heb geen enkele commentaar in de pers gezien die niet accuraat was", zegt hij. "Trump heeft die hatelijke dingen gezegd, en hij heeft ze herhaaldelijk gezegd."

Met zijn tweets reageert Trump op de storm van verontwaardiging en kritiek die eerder vandaag is ontstaan als gevolg van de uitlating die aan hem wordt toegeschreven.

Golf van verontwaardiging

"Als dit waar is, dan gaat het om schokkende en beschamende uitlatingen van de president van de Verenigde Staten", zei Rupert Colville, woordvoerder van de VN. "Daar zijn geen andere woorden voor dan racisme. Je kunt niet hele landen en continenten denigrerend afdoen als "schijtlanden" en zeggen dat hun bevolking, die niet blank is, niet welkom is."

Veel Afrikanen zijn als slaven naar de VS gekomen

Afrikaanse Unie

Ook de Afrikaanse Unie reageerde op de uitspraken van Trump, die ze "verontrustend" en pijnlijk" noemt. Ze brengt in herinnering "dat veel Afrikanen als slaven naar de VS zijn gekomen". Woordvoerder Ebba Kalondo omschrijft de VS als "een voorbeeld van de manier waarop migratie vorm heeft gegeven aan een natie die gebouwd is op sterke waarden van diversiteit en kansen."

Ben je je eigen immigratie-achtergrond vergeten, Donald?

Gewezen president van Mexico Vicente Fox

"De wereld is getuige geweest van een nieuw dieptepunt", tweette Laurent Lamothe, voormalig premier van Haïti, een van de door Trump beledigde landen. "Totaal onaanvaardbaar! Het toont een gebrek aan respect en ONWETENDHEID die ongezien is in de recente geschiedenis van de VS, bij geen enkele president. Genoeg is genoeg!

De voormalige Mexicaanse president Vicente Fox ventileerde zijn ongenoegen nog meer uitgesproken. "De vuilste shithole in de wereld is jouw mond", richt hij zich op Twitter tot Trump. "Met welk gezag bepaal jij wie welkom is in Amerika en wie niet. Amerika's kracht is gebouwd op diversiteit. Of ben je je eigen immigratie-achtergrond vergeten, Donald?"

De eerste verontwaardigde reacties kwamen uit de VS zelf. Verschillende politici, zowel Democraten als Republikeinen, lieten weten dat ze excuses willen van de president. Een van hen is Mia Love, die voor de Republikeinen namens de staat Utah in het Huis van Afgevaardigden zit. Zij is van Haïtiaanse afkomst en noemde de uitspraken "gemeen en elitair".

In de media werd nog veel scherper gereageerd. "Dit is niet raciaal, dit is niet raciaal beladen", zei CNN-anker Anderson Cooper. "Het is racistisch. Laten we onszelf niets wijsmaken: het gevoel dat de president vandaag tot uitdrukking bracht, was een racistisch gevoel."

Meest gelezen