Belga

“Stel je voor dat je krijgt te horen dat je geboren bent vanwege de nieuwe kinderbijslag”

De geboorteplanning van je gezin aanpassen aan het nieuwe kinderbijslagsysteem en zo meer kindergeld opstrijken na 1 januari 2019. Het is theoretisch mogelijk voor eerste kinderen en derde kinderen in een gezin. Maar zullen ouders zo ver gaan? Pedagoge Marijke Bisschop hoopt in “De wereld vandaag” op Radio 1 van niet. “Stel je voor dat je later krijgt te horen dat je geboren bent vanwege de nieuwe kinderbijslag.” 

De Raad van State maakt bezwaren bij de bruuske overgang naar de nieuwe kinderbijslag. Vanaf 1 januari 2019 krijgt elk kind 160 euro. Het nieuwe systeem is voordelig voor wie nog aan kinderen moet beginnen. Een eerste kind krijgt nu 93 euro. Dat wordt dus bijna 70 euro meer. Maar ook het omgekeerde doet zich voor. Een gezin waarvan het derde kind in januari zal geboren worden, krijgt tot 95 euro minder. Tegen dat deze kinderen achttien zijn, kan het zelfs 156 euro worden.

Kortom, is het nu het moment om aan geboorteplanning te doen? Gaan koppels die een eerste kind willen, wachten en uitstellen tot volgend jaar? En zullen ouders die voor een derde kind gaan, zich op dit ogenblik misschien haasten?

Verwacht geen babyboom

Het lijken bizarre vragen, maar Anne Dedry van vroedvrouwenpraktijk De Bakermat vindt ze niet eens zo ongewoon. “Mensen zijn vandaag heel extreem bezig met geboorteplanning. Het moet in de loopbaan passen. Je hebt de leerkrachten die een bevalling plannen na de grote vakantie. Je hebt nu politici die rekening houden met de gemeenteraadsverkiezingen. Je hebt mensen die een trip naar het buitenland incalculeren.”  

Maar signalen dat ouders rekening houden met het nieuwe kinderbijslagsysteem heeft Dedry nog niet gehoord. “Dit leeft niet op dit moment. Verwacht dus geen babyboom volgend jaar.  Ik heb snel een mini-steekproef gedaan. Al onze zeven vroedvrouwen zeggen me dat nog niemand over kinderbijslag is begonnen. Al heb ik ook het gevoel dat mensen amper op de hoogte zijn van de wijziging van het systeem. Dus wie weet…”

Zoveel andere relevante vragen

Pedagoge Marijke Bisschop is radicaler. “Ik zou het heel naar vinden, moesten ouders rekening houden met de lancering van de nieuwe kinderbijslag. Je gaat toch niet aan kindergeld denken voor de geboorte, tenminste dat hoop ik. Stel je maar voor,  dat je kind later krijgt te horen dat het geboren is vanwege dat vernieuwde kinderbijslagstelsel.”

Marijke Bisschop hoort in haar praktijk als opvoedingspedagoge veel vragen bij ouders. “Er zijn zoveel andere relevante vragen vandaag. Zijn we vruchtbaar genoeg? Zijn we er mentaal klaar voor? Kunnen we het aan? Hebben we opvang? Kunnen grootouders misschien bijspringen? Ik hoop dat ouders vandaag niet meer met financiële besognes van meer of minder kindergeld moeten rekening houden.” 

Meest gelezen