Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Amerika veroorzaakt zelf de vluchtelingeninstroom uit El Salvador"

De VS voert al decennia een strenge uitwijspolitiek voor Salvadoranen. "Die mensen komen dikwijls terecht in de vele gewelddadige bendes in El Salvador. Door de vele moorden en afpersingen in het land vluchten dan weer veel inwoners naar de VS", zegt Sergio Servellon in "De wereld vandaag". De Belg Sergio Servellon is de artistiek directeur van het Museum Felix De Boeck en heeft Salvadoraanse roots.

De uitspraak "shithole countries" van Donald Trump beroert de gemoederen. De Amerikaanse president zou die woorden gebruikt hebben om landen als El Salvador, Haïti en de Afrikaanse landen te omschrijven tijdens een vergadering.

"Het is intussen niet vreemd om dagelijks een polemische tweet of uitspraak te horen van Donald Trump. Maar de term "shithole" is een term die heel rechtstreeks denigrerend klinkt. Het is een moeilijke zaak om dat gewoon naast je neer te leggen", zegt de Belg met Salvadoraanse roots Sergio Servellon.

Toestand in El Salvador is self-inflicted wound

Sergio Servellon

De Amerikaanse regering maakte maandag bekend dat ongeveer 200.000 Salvadoranen hun verblijfsrecht in de VS verliezen. "Het is niet nieuw dat de VS Salvadoranen uitwijst. De voorbije decennia zijn heel wat mensen teruggestuurd naar El Salvador. Het zijn dikwijls die mensen die zich in El Salvador aansluiten bij de gewelddadige bendes die moorden en afpersen. Voor dat geweld vluchten dan weer heel wat gewone inwoners van El Salvador naar Amerika", aldus Servellon.

De VS beschouwt Latijns-Amerika als de achtertuin van het land. "Na de revolutie in Cuba in 1959 ging Amerika zich steeds meer inmengen in politiek in landen als El Salvador. Ik ben in maart 1981 met mijn ouders naar België gevlucht. We dachten dat de oorlog en de revolutie slechts enkele maanden zou duren, maar onder meer door de miljardensteun van de VS aan het regime heeft de oorlog meer dan tien jaar geduurd", zegt Servellon.

De directeur van het Museum Felix De Boeck omschrijft de problemen in El Salvador als een self-inflicted wound. "Het is er heel gevaarlijk en er zijn veel wapens in omloop. Voor de gewone Salvadoranen is het dikwijls een zak van overleven tussen de moorden en afpersingen in. Vandaar kiezen heel veel mensen ervoor om naar Amerika te vluchten."

Meest gelezen