Amerikaanse ambassadeur in Panama neemt ontslag: "Kan niet meer werken onder Trump"

De "shithole"-opmerking van de Amerikaanse president Trump heeft tot een ontslag geleid. De Amerikaanse ambassadeur in Panama heeft aangekondigd dat hij opstapt. In zijn ontslagbrief zegt hij dat hij niet meer kan werken onder de regering-Trump.

John D. Feeley kondigt aan dat hij ontslag neemt "om persoonlijke redenen", vanaf 9 maart. In zijn ontslagbrief zegt hij dat hij niet meer kan werken onder de regering-Trump.

Feeley werd in de zomer van 2015 door president Obama benoemd tot ambassadeur in het Midden-Amerikaanse land Panama. Hij oefent de functie uit sinds februari 2016.

"Als een beginnende diplomaat legde ik de eed af om de president en zijn administratie trouw te dienen op een apolitieke manier, zelfs wanneer ik het niet eens zou zijn met bepaalde beleidszaken. Mijn oversten hadden me duidelijk gemaakt dat als ik van oordeel was dat ik daar niet in staat toe zou zijn, het eervol zou zijn om ontslag te nemen. Dat moment is nu gekomen", zo klinkt het in zijn ontslagbrief.

Feeley's beslissing volgt na de ophef die is ontstaan nadat de Amerikaanse president Trump tijdens een vergadering over migratie Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen "shithole-landen" zou hebben genoemd.

Trump ontkent dat hij dat woord in de mond nam, maar de Democratische senator Dick Durbin die bij de bijeenkomst aanwezig was, bevestigt wat verschillende bronnen meldden, namelijk dat de president "die hatelijke dingen heeft gezegd, en ze herhaaldelijk heeft gezegd."

De woorden van Trump hebben een golf van verontwaardiging uitgelokt, niet in het minst in de landen die hij in het vizier nam. Onder anderen een woordvoerder van de VN verwijt hem racisme. Haïti en Botswana roepen de Amerikaanse ambassadeur op het matje, en El Salvador eist excuses.

Meest gelezen