Simon Bramhall verlaat de rechtbank na zijn veroordeling (AP)

Chirurg die zijn initialen in lever van patiënten brandde, krijgt werkstraf en boete

De Britse leverchirurg Simon Bramhall moet gedurende 120 uur een werkstraf uitvoeren en een boete betalen van 10.000 pond (11.000 euro). Die straf kreeg Bramhall nadat hij in december bekend had dat hij bij 2 patiënten zijn initialen “SB” had ingebrand in hun lever. 

De feiten dateren van 2013. Simon Bramhall was toen een gerespecteerd leverchirurg aan het Queen Elizabethziekenhuis van Birmingham, in Engeland. Maar eind van dat jaar werd hij ontslagen nadat een collega-chirurg een brandmerk had ontdekt op een donorlever die werd afgestoten. Een week eerder had Bramhall die lever getransplanteerd in het lichaam van een patiënt. 

Bramhall bekende in december dat hij tijdens de levertransplantatie inderdaad zijn initialen had gebrand in de lever van twee patiënten. Hij deed dat naar eigen zeggen om de "spanning in de operatiekamer wat te verlichten".

Bramhall brandde zijn initialen "SB" in met een argonlaser. Die wordt tijdens operaties onder meer gebruikt om bloedingen te stoppen of om kleine merktekens aan te brengen op de lever. Volgens experts verdwijnt het brandmerk normaal gezien weer vanzelf en zou het niet schadelijk zijn. Bramhall is dan ook niet aangeklaagd voor het toebrengen van moedwillige schade. 

Ik begrijp dat je moe was na zo'n lange operatie, maar dit gedrag komt voor uit professionele arrogantie

Paul Farrer, rechter

Bramhall krijgt nu een werkstraf van 120 uur en een boete van meer dan 11.000 euro. De rechter in Birmingham oordeelde dat Bramhall misbruik maakte van zijn macht en het vertrouwen van de patiënten. “Beide operaties waren lang en ingewikkeld. Ik begrijp dat je na zo’n lange operatie moe en gestresseerd bent, maar dit gedrag komt voort uit professionele arrogantie”, zei de rechter.

Volgens de Britse media krijgt Bramhall veel steun van patiënten die bij hem een levertransplantatie hebben laten uitvoeren. Ze bedanken Bramhall omdat ze zonder hem waarschijnlijk niet meer zouden leven en vinden een brandteken dan ook het minste van hun zorgen. Eén van de twee slachtoffers daarentegen voelt zich psychologisch misbruikt en reageerde dat het aanvoelt als “verkrachting”. 

Meest gelezen