Dienst Vreemdelingenzaken in beroep tegen vrijlating Soedanees

De Dienst Vreemdelingenzaken gaat in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling tegen de vrijlating van een Soedanese migrant. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan VRT NWS. De man zat in een gesloten asielcentrum in afwachting van zijn repatriëring, maar omdat alle repatriëringen naar Soedan voorlopig zijn opgeschort moet de man worden vrijgelaten.

Omdat alle repatriëringen naar Soedan zijn opgeschort tot een onafhankelijk onderzoek duidelijkheid brengt of teruggestuurde migranten gevaar lopen op foltering, kan de man in kwestie niet gerepatrieerd worden binnen "een redelijke termijn". Daarom moest hij worden vrijgelaten uit het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel.

Maar volgens Dienst Vreemdelingenzaken heeft de Brusselse raadkamer geoordeeld over het risico op foltering in Soedan, terwijl de raadkamer volgens DVZ enkel zou mogen kijken of de migrant wettelijk mocht worden vastgehouden. Daarom gaat DVZ in beroep tegen de beslissing bij de kamer van inbeschuldigingstelling. 

Mensen die opgesloten worden in afwachting van een repatriëring mogen maximaal vijf maanden vast zitten. De meeste Soedanezen in gesloten asielcentra werden opgepakt in het Maximiliaanpark in september. Ze zouden dus allemaal in de loop van de maand kunnen vrijkomen. Volgens De Morgen gaat het om 35 Soedanezen.

De migranten blijven echter wel illegaal in ons land zolang ze geen asiel aanvragen. Bij een volgende controle kunnen ze dus opnieuw opgepakt worden.

Meest gelezen