Videospeler inladen...

Merkel "optimistisch" na doorbraak in Duitse coalitiegesprekken

In Duitsland hebben de partijleiders van de christen­democratische CDU/CSU en de sociaal­democratische SPD na meer dan 24 uur  onderhandelen een princiepsakkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. De weg ligt nu open voor formele coalitiegesprekken, hebben de kopstukken Merkel (CDU), Schulz (SPD) en Seehofer (CSU) gezegd op een persconferentie in Berlijn.

De onderhandelaars hebben een document van 28 pagina's opgesteld, waarin de basis voor formele coalitiegesprekken is uitgetekend. "Vele uren van werk, discussiëren en vormgeven zijn hierin samengevat", zegt Julia Klöckner van de CDU op Twitter.

De twee partijen zaten meer dan 24 uur samen in het hoofdkwartier van de SPD in Berlijn. De heetste hangijzers tijdens de onderhandelingen waren het financiële beleid en de vluchtelingenproblematiek. Zo zou Duitsland jaarlijks maximaal ongeveer 200.000 vluchtelingen willen toelaten.

Daarnaast is ook gesproken over thema's als pensioenen en de sociale zekerheid. Er is afgesproken dat er geen belastingverhoging komt. Ook de  toekomst van de Europese Unie komt aan bod. De CDU/CSU en de SPD zijn overeengekomen om de Duitse bijdrage aan de EU te verhogen.  

SPD-leden moeten hun fiat geven op 21 januari

De SPD-leden moeten wel nog instemmen met het princiepsakkoord. Dat zullen ze doen tijdens hun partijcongres van zondag 21 januari. Gaan ze akkoord, dan kunnen gedetailleerde onderhandelingen de komende weken van start gaan.

Binnen de SPD is er nogal wat discussie over de voortzetting van de "grote coalitie" met de CDU/CSU. Na hun zware nederlaag wilden de sociaal­democraten aanvankelijk in de oppositie.  

Weg ligt open voor coalitiegesprekken

SPD-leider Martin Schulz zegt dat hij het partijcongres zal vragen om groen licht te geven voor de formele coalitiegesprekken. In een tijd waarin de samenleving uiteen dreigt te vallen, wil de SPD een bijdrage leveren aan de cohesie, zei hij vanmorgen tijdens een persconferentie. Volgens Schulz heeft zijn partij tijdens de onderhandelingsmarathon "uitstekende resultaten" behaald.

Kopstukken Martin Schulz (SPD), Angela Merkel (CDU) en Horst Seehofer (CSU) lichtten het princiepsakkoord toe voor de verzamelde journalisten in Berlijn. "Intensief" noemden ze de lange onderhandelingen. Maar de weg ligt nu open voor formele coalitiegesprekken, kondigden ze aan.   

AFP or licensors

Merkel zegt dat ze "optimistisch" is over de vorming van een nieuwe coalitie met de sociaaldemocraten. "Als de SPD-leden op hun partijcongres het licht op groen zetten, zou er tegen Pasen een akkoord kunnen zijn", meent CSU-voorzitter Seehofer.

Ook een definitief akkoord zal trouwens moeten worden goedgekeurd door de 440.000 SPD-leden voor een nieuwe regering-Merkel een feit kan zijn.

Europa heeft nood aan een nieuwe start

Angela Merkel

In het princiepsakkoord gaat veel aandacht naar de toekomst van de Europese Unie. Om de EU te versterken, wil Duitsland meer geld investeren. "Europa heeft nood aan een nieuwe start", zei Merkel. Ze vertrouwt erop dat een nieuwe Duitse regering een overeenkomst met Frankrijk zal bereiken over de toekomst van de EU.

De formatie na de verkiezingen van 24 september is de langste ooit in Duitsland. De CDU/CSU van Angela Merkel onderhandelde eerst met de Groenen en de liberalen, maar die gesprekken liepen spaak.

Meest gelezen