Euro bereikt hoogste peil sinds 2014

De euro is vandaag naar zijn hoogste peil gestegen sinds december 2014. 1 euro is nu 1,21 dollar waard. Dat heeft te maken met het politieke akkoord in Duitsland, maar op langere termijn vooral met de goede prestaties van de Europese economie.

In Duitsland is een voorlopig akkoord gesloten over een coalitie tussen Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten. Daarmee lijkt langzamerhand een einde te komen aan maanden van politieke onzekerheid in de grootste economie van de eurozone. Het nieuws deed de waarde van de euro stijgen naar 1,21 dollar. Dat is geleden van december 2014. De hoge koers is een reflectie van de sterkte van de economie van de eurozone.

Begin 2015 begon de ECB met het massaal opkopen van overheidsobligaties van de eurolanden, wat de waarde van de euro deed dalen. Door extra geld te pompen in de economie wilde men die stimuleren. Het programma loopt nog zeker tot september 2018. Of het daarna nog wordt voortgezet, is onduidelijk, maar er gaan meer en meer stemmen op om het beleid bij te sturen, nu de economie het beter doet. En alvast de verwachting dat de ECB die beslissing zal nemen, doet de euro stijgen.

De ECB zegt wel dat ze voorzichtig te werk wil gaan. Men wil ook vermijden dat de euro te veel zou stijgen, want dat is dan weer niet goed voor de export en de concurrentiepositie van de Europese bedrijven.

Meest gelezen