Video player inladen...

Fitness voor honden: wanneer gaan wandelen alleen niet genoeg is

De hondenfitness krijgt ook in ons land voet aan de grond. Hoe gezond is het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen, waarom kiezen hun baasjes ervoor en vinden de viervoeters het zelf wel leuk?

Op verschillende plaatsen in het land worden er lessen "beweging en coördinatie" gegeven voor honden. Ook "hondenfitness" begint ingang te vinden. "Meer en meer mensen willen met hun hond iets doen en zoeken naar een hondensport", legt Inge Dillen van hondenfitnesscentrum Nimble K9 in Wechelderzande uit aan VRT NWS. "Die hondensporten zijn enorm geëvolueerd. Ze zijn veel moeilijker geworden en de blessurelast is veel hoger geworden. Hierdoor worden mensen zich ervan bewust  dat de honden als atleten moeten worden behandeld."

Veel van de klanten van Inge doen samen met hun hond aan agility, dat is met het dier een hindernissenparcours afleggen. In de hondenfitness kunnen de honden specifieke spieren of bewegingen oefenen en trainen. Net als in een fitnesscentrum voor mensen. Claire Bosier doet samen met haar hond Teddy aan agility. "Onze dierenarts had aangeraden om hem te laten fitnessen om zijn spieren te versterken en zijn evenwicht te verbeteren", vertelt ze. Intussen komen Claire en Teddy al drie jaar fitnessen bij Inge.

Bij Stevie Verys is het anders gelopen. "Mijn hond heeft een blessure gehad en moest daarvoor spierversterkende oefeningen doen", legt hij uit. Ook de hond van Stevie doet aan agility. De blessure van toen is intussen genezen, maar toch komen ze samen nog een keer per maand oefenen in de hondenfitness. "Stevie oefent vooral nog thuis met de hond. Hier komt hij gewoon om nieuwe dingen te leren", legt Inge nog uit.

Slechts een kleine minderheid van de honden doet aan hondenfitness om te vermageren. Volgens Inge zijn de baasjes van de te dikke dieren moeilijk om te bereiken. De meeste doen het zoals het hondje van Claire voor de sport, zoals de hond van Stevie om te revalideren of gewoon omdat de hond het leuk vindt. "We merken dat honden het wel leuk vinden om mentaal en lichamelijk uitgedaagd te worden", zegt Inge daarover.

Inge, die dierenarts is van opleiding, benadrukt wel dat wie zelf met zijn hond wil fitnessen het best zorgt voor goede begeleiding. "Het is net zoals bij de mens. De oefeningen juist doen in een juiste houding is erg belangrijk, want anders kan je net meer schade doen dan goed." Inge benadrukt ook dat fitnessen geen vervanging is van de dagelijkse wandeling. "Er zijn honden die met die wandeling genoeg hebben, voor andere honden is dit een extraatje."

Video player inladen...

Meest gelezen