Franse uitgever brengt antisemitische boeken van Céline dan toch niet uit

Uitgeverij Gallimard schort de heruitgave op van antisemitische pamfletten van auteur Céline. Er was de voorbije dagen een storm van protest opgestoken.

Het gaat om verschillende teksten van Louis-Ferdinand Céline uit de jaren 30 en 40. Ze roepen op tot jodenhaat. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren ze niet meer heruitgegeven. Gallimard was dat nu van plan. In mei zouden de boeken –meer dan 1000 blz-  worden uitgebracht, met een historische context erbij, net zoals "Mein Kampf" van Hitler. Ook de Franse premier gaf zijn mening: hij had geen bezwaar. Maar dat was buiten het protest in Frankrijk gerekend, onder meer van de bekende nazi-jager en Holocaustoverlevende Serge Klarsfeld.  

Antoine Gallimard zegt nu dat de voorwaarden om te publiceren niet vervuld zijn. "De pamfletten stammen uit de tijd van het meest verachtelijke antisemitisme, maar censuur verhindert dat we de wortels en de impact ervan verduidelijken. Maar ik begrijp en deel de gevoelens van lezers die geschokt zijn bij het vooruitzicht van de publicatie." Of de uitgave eventueel op een latere datum komt, is niet bekend.

Meest gelezen