Meest recent

    Grondwettelijk Hof van Turkije beveelt vrijlating van twee journalisten

    Het grondwettelijk hof van Turkije heeft de vrijlating bevolen van twee journalisten die volgens Erdogan betrokken waren bij de vermeende putsch van midden vorig jaar.  

    Het is de eerste keer sinds de noodtoestand is ingevoerd, dat het Hof beaamt dat de rechten van de beklaagden geweld zijn aangedaan. Maar een strafrechtbank in Istamboel heeft opnieuw Sahin Alpay en Ahmet Altan laten opsluiten. Ze weigerde Altan op vrije voeten te stellen en verwierp een aanvraag tot vrijlating van Alpay.

    Volgens de Turkse afdeling van Reporters zonder Grenzen is de uitspraak van het grondwettelijk Hof een eerste stap tegen de willekeur van de aanhoudingen. De strafrechtbank beweert dat ze de uitspraak van het Hof niet gekregen heeft.

    Intussen heeft het parlement ook de onschendbaarheid opgeheven van de Koerdische verkozene Leyla Zana, omdat ze te weinig zittingen bijwoont. Eerder was ze al eens geschorst omdat ze in het Koerdisch een zin bij haar eedaflegging had gevoegd.