Video player inladen...

Het kafkaiaanse verhaal van Nadra en Milad

Milad, een Afghaanse man van 20 jaar oud, zit in het gesloten terugkeercentrum van Vottem. Maandag moet hij terug naar Afghanistan.  En zijn hoogzwangere vrouw Nadra blijft hier. Omdat ze de wettelijke procedures niet goed kenden en hebben opgevolgd, zal Milad de geboorte van hun eerste kind niet kunnen meemaken. "De zaak had anders kunnen lopen", zegt hun advocaat.

Milad en Nadra komen allebei uit Afghanistan, maar ze leerden elkaar kennen in hun woonplaats in de Kempen. Zij is een erkende vluchteling, hij was asielzoeker. De vraag om asiel van Milad werd afgewezen en de 20-jarige Afghaan ging in beroep. Het beroep werd afgewezen en hij kreeg een uitwijzingsbevel. Ondertussen verloofde hij zich met Nadra. "Een zaak van pure liefde", zegt ze. Ze laat me hun boek zien vol foto’s van een religieus huwelijk. Volgens de traditie droeg ze een groene jurk op het huwelijk.

Nandra werd zwanger en in januari gaat ze bevallen. Ondertussen zetten ze de procedure in om ook voor de Belgische wet te trouwen. Om dat te kunnen moeten ze onder meer een geboorteakte hebben, documenten die gelegaliseerd moeten worden op de Belgische ambassade in Pakistan. De Belgische ambassade in Pakistan is verantwoordelijk voor de behandeling van de dossiers van de Afghanen. In Afghanistan is er geen Belgische ambassade.

De documenten zijn al onderweg sinds oktober vorig jaar. Vooraleer de documenten terugkwamen en het koppel de kans kreeg om te trouwen, werd Milad opgepakt. "Ik was aan het werk en kreeg telefoon", vertelt Nandra. "Hij zei : Ik zal niet terugkomen, want ik moet naar het gesloten centrum in Vottem."

Angst voor problemen bij terugkeer naar Afghanistan

Milad zit al bijna drie maanden in het gesloten terugkeercentrum van Vottem en maandag wordt hij gerepatrieerd. "Ik heb veel schrik, want hij kan problemen krijgen in Afghanistan met dezelfde mensen voor wie hij gevlucht is", zegt Nandra. Als hij eenmaal terug is, kan hij in Afghanistan een procedure opstarten voor gezinshereniging. Normaalgezien zal hij dan na minstens een half jaar terug naar België kunnen komen. Hij moet dus terug naar Afghanistan om dan terug naar België te kunnen komen. Nadra noemt het geldverspilling.

Hun advocate, Sylvie Micholt noemt het spilzucht en vraagt dat staatssecretaris voor Asiel Francken zijn menselijke kant laat zien en een oplossing zoekt. Maar dat is niet mogelijk, zegt woordvoerster Katrien Jansseune. Het is wettelijk gewoon niet mogelijk om gezinshereniging in België te organiseren. Hij was illegaal in het land en had het bevel gekregen om het land te verlaten. Als hij eenmaal het land heeft verlaten, kan hij een visum aanvragen om België weer in te kunnen.

Nadra zal over twee weken bevallen. "Ik heb erover gedacht om te vroeg te bevallen, maar dat bracht de baby in gevaar. Ik ga dat dus niet doen." Haar moeder, die met haar als kind naar België vluchtte, zal bij haar blijven. Milad heeft het kind al erkend. De papieren zijn geregistreerd bij de notaris. Als alles verloopt volgens het boekje, als hij meteen de papieren heeft om de procedure voor gezinshereniging aan te vatten, zal hij zijn kind zien als het ruim een half jaar oud is.

Advocaat Sylvie Micholt: "Zaak kon anders opgelost worden"

Video player inladen...

Meest gelezen