Video player inladen...

Antwerps integriteitsbureau verwerpt klacht van Groen

Het Antwerpse integriteitsbureau verwerpt de klacht van Groen over het Antwerpse stadsbestuur. Dat meldt De Morgen en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en verschillende schepenen waren gaan eten met bouwpromotor Erik Van der Paal in een sterrenrestaurant. Volgens Groen wekte dat de schijn van belangenvermenging, maar het Antwerpse integriteitsbureau verwerpt die klacht unaniem.

In november bracht nieuwswebsite Apache aan het licht dat de Antwerpse burgemeester samen met een heel deel van het schepencollege was gaan eten in sterrenrestaurant 't Fornuis. Ze waren daar op uitnodiging van bouwpromotor Erik Van der Paal, die er zijn verjaardagsfeest gaf.

Van der Paal had op dat moment bij het stadsbestuur een aanvraag lopen voor een groot bouwproject. Volgens Groen wekten dergelijke etentjes een schijn van belangen­vermenging. Groen diende een klacht in bij het Antwerpse integriteitsbureau, dat moest onderzoeken of het Antwerpse stadsbestuur regels had overtreden.

Dat integriteitsbureau verwerpt de klacht van Groen, weet De Morgen, en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Het integriteitsbureau was unaniem: "er is geen schijn van partijdigheid vastgesteld".

"Het ingaan op de uitnodiging van de heer Van der Paal is geen schending van de gedragscode van de collegeleden die kan worden gezien als kennelijk wangedrag of grove nalatigheid", oordeelt het integriteitsbureau.

Deelname aan een diner is geen schending van de integriteit en geen bewijs van een laakbare collusie tussen het stadsbestuur en een bouwpromotor.

Integriteitsbureau

Tegelijkertijd oordeelt het integriteitsbureau wel dat dat het verstandig zou zijn om begrippen als "partijdigheid" en "schijn van partijdigheid" beter te definiëren, om andere incidenten in de toekomst te voorkomen.

Maar het rapport is duidelijk: "Een deelname aan een receptie of diner is op zich geen schending van de integriteit en ook geen bewijs van een laakbare collusie tussen het stadsbestuur en een bepaalde promotor."

Burgemeester De Wever gaat er volgens zijn woordvoerder van uit dat "met deze uitspraak alle partijen het belang inzien en respecteren van sereniteit in het publieke debat". Een sneer naar Groen en SP.A, die het etentje met Van der Paal aangrepen om forse uitspraken te doen in de media.

Meest gelezen