Videospeler inladen...

Jambon: "Sinds stoppen van uitzettingen is aantal Soedanezen exponentieel toegenomen"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het tijdelijke stopzetten van de uitwijzingen naar Soedan een zichtbaar effect. "Het aantal Soedanezen in ons land is exponentieel toegenomen", zei hij in "De afspraak op vrijdag".

Enkele weken geleden doken er getuigenissen op over Soedanezen die na hun uitwijzing uit ons land mogelijk gefolterd werden bij hun terugkeer in Soedan. Daarop heeft de regering het terugkeerbeleid naar Soedan tijdelijk stopgezet en een onderzoek bevolen.

Tot er meer duidelijkheid is over die mogelijke folteringen worden er tot nader order geen Soedanezen meer uitgewezen. En dat heeft kennelijk al zijn effect op de toestroom van Soedanese migranten in ons land. "Sedert het stopzetten van de terugkeer is het aantal Soedanezen in ons land exponentieel toegenomen", laat minister Jambon weten.

Concrete officiële cijfers zijn er niet, maar volgens Jambon gaat het om enkele honderden mensen uit Soedan die er de voorbije weken zijn bijgekomen. Hij doet die uitspraak op basis van de monitoring tijdens de voedselbedeling aan het Noordstation In Brussel.

"Mensensmokkelaars kiezen de weg van de minste weerstand"

Minister Jambon wijst met een beschuldigende vinger naar de netwerken van mensensmokkelaars. "Die netwerken zijn verdorie goed op de hoogte en zijn goed georganiseerd. Zij kiezen de weg van de minste weerstand en verrijken zich op de kap van de mensen."

Het kabinet van Jambon laat weten dat de autoriteiten nu de zaak monitoren en waakzaam zijn opdat er geen "Calais-achtige" toestanden zouden ontstaan rond het Brusselse Noordstation.

Verder wil de Belgische regering een oplossing van Europa. "In het kader van de beslissing van de regering in het Soedan-dossier heeft de eerste minister de opdracht op zijn schouders genomen om dit probleem met de Europese regeringsleiders aan te kaarten", laat minister van Binnenlandse Zaken Jambon weten."

Meest gelezen