Video player inladen...

Energieminister Marghem teruggefloten: nieuwe kerncentrale mag niet onderzocht worden

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) mag niet onderzoeken wat de bouw van een nieuwe kerncentrale zou kosten. Dat heeft de kern beslist. Een nieuwe centrale valt namelijk buiten het regeerakkoord en is ook tegen de wet, omdat de Kamer in 2015 een kernuitstap heeft goedgekeurd.

Ons land moet zo snel mogelijk de knoop doorhakken over kerncentrales: gaan ze dicht in 2025 of niet? De federale regering laat momenteel onderzoeken of een sluiting financieel haalbaar is en of de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is.

Opvallend: minister van Energie Marie-Christine Marghem wilde ook onderzoeken of er misschien een nieuwe kerncentrale gebouwd moet worden. Daar lijkt niemand voorstander van, zelfs N-VA niet. De Vlaams-nationalisten willen wel twee kernreactoren openhouden.

Nu wordt Marghem ook officieel teruggefloten door de regering. "De bouw van een nieuwe kerncentrale valt buiten het regeerakkoord en is ook tegen de wet op de kernuitstap die in 2015 werd goedgekeurd", klinkt het bij premier Michel. Druist ook in tegen het energiepact dat Marghem zelf had afgesloten met de andere ministers van Energie in ons land.

Video player inladen...

Niemand voorstander van nieuwe centrale, ook N-VA niet

"Het is logisch dat je alle scenario's bestudeert als je een visie wil formuleren", klonk het bij N-VA-vicepremier Jan Jambon voor de ministerraad van start ging. "Maar dat betekent niet dat je al opties neemt."

"Wij willen de twee jongste kernreactoren openhouden", aldus Jambon. "Omdat we niet geloven dat een sluiting haalbaar is. Maar goed: uit de studie die momenteel gevoerd wordt kan blijken dat we ons vergissen. We zullen dus eerst de studie afwachten en dan pas conclusies trekken."

De Croo: "Niemand zit te wachten op een nieuwe kerncentrale"

Ook Alexander De Croo, vicepremier van Open VLD, is niet gewonnen voor het idee om een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Ik denk dat niemand daarop zit te wachten", aldus De Croo. "We hebben de kernuitstap gestemd met een zeer grote meerderheid."

"Alle landen waar vandaag nog een nieuwe kerncentrale wordt gebouwd, wordt de geschatte kostprijs overschreden maal twee of zelfs maal drie. Daar zit niemand op te wachten."

Peeters: "Waar houdt men zich mee bezig?"

CD&V-vicepremier Kris Peeters gelooft ook niet dat er een nieuwe kerncentrale komt. "Ik heb begrepen dat experten die in de kernenergie expertise hebben, zeggen dat dit scenario het duurste is en zich afvragen waar men zich mee bezighoudt."

Marghem: "Ik wilde ook geen nieuwe kerncentrale"

Minister van Energie, Marie-Christine Marghem, vindt niet dat ze wordt teruggefloten. "Een nieuwe kerncentrale is sowieso niet wat ik wilde", verklaart ze. "In het energiepact dat ik mee heb onderhandeld voorzien we een kernuitstap, en de bouw van nieuwe gascentrales."

Meest gelezen