AL, 6, 12 of 16 ? "Kijkwijzer" komt eraan in 2019

Het nieuwe filmkeuringssysteem "Kijkwijzer", naar Nederlands voorbeeld, kan volgend jaar in werking treden, zegt minister van Cultuur Sven Gatz.

De "Kijkwijzer" is een systeem met pictogrammen, die aangeven of een film  gewelddadig of griezelig is, of het er verbaal hard aan toe gaat, of er seks in te zien is, of veel drugs en drank worden verstouwd en of er sprake is van discriminatie.

Er hoort ook een leeftijdsclassificatie bij: niet geschikt voor kinderen jonger dan 6, jonger dan 12 en tieners jonger dan 16. De "Kijkwijzer" is niet enkel van toepassing in de bioscoop in Nederland, maar vind je ook op dvd’s bij ons.

Er zijn al lang plannen om de "Kijkwijzer" ook in België in te voeren, als alternatief voor de oude federale wet op de filmkeuring uit 1920. Nu starten er onderhandelingen tussen Vlaanderen, Brussel, de Franstalige en de Duitstalige Gemeenschap. Als alles goed verloopt, dan kan de "Kijkwijzer" in 2019 worden ingevoerd, zegt minister Gatz.

De pictogrammen zijn een aanbeveling. Jongeren zullen hoe dan ook niet meer worden tegengehouden om bepaalde films te bekijken. Het is de bedoeling om de "Kijkwijzer" ook ter beschikking te stellen van omroepen en eventuele andere media.

Meest gelezen